Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på videon för att se informationsfilmen som varnar amerikaner för kvantdatorhotet. Foto: NIST

Kvantdatorer väntas kunna avslöja hemligheter på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Kvantdatorer utvecklas snabbt. Den här nya typen av superdatorer förväntas inom några år kunna knäcka kryptering som används på nätet för känslig kommunikation. Till exempel information från doktorn eller banken.

Den som loggar in på banken eller kontaktar sjukvården över nätet skickar information som är krypterad, alltså översatt till ett kodat språk, för att ingen utomstående ska kunna ta del av den här känsliga informationen.

Krypteringen på internet är ett matematiskt skydd. Men nu utvecklas helt nya typer av datorer som bygger på Nobelprisbelönad kvantteknik, och de här kvantdatorerna antas på sikt kunna knäcka de kodade näthemligheterna.

Amerikaner varnas för kvandatorhotet

– USA:s regering och president Biden är väl medvetna om kvantdatorhotet. Vi vidtar nu åtgärder för att federala myndigheter ska vara redo, säger Dustin Moody som är matematiker vid NIST.

NIST är USA:s standardiseringsmyndighet som leder arbetet med att ta fram kvantsäker kryptering. De varnar nu även allmänheten via informationsfilmer för hotet. I USA testas fyra kvantdatorsäkra system och inom två år väntas en ny internetstandard.

Dagens näthemligheter laddas ned i väntan på bra kvantdatorer

Det finns starka misstankar om att mycket krypterad information redan nu laddats ned från nätet av stater i väntan på att en tillräckligt stor kvantdator kan läsa den. Det kan vara information om militära anläggningar eller känslig personlig information som kan användas för utpressning

– Det här är ett reellt hot från olika länder och regeringar i världen, säger Dustin Moody.

Enligt den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST har Sverige kvantdatorsäkrat sin hemliga information redan, men privatpersoner, företag och myndigheter som använder nätets vanliga kryptering är sårbara.

– Det är potentiellt sett allvarligt, särskilt på internet, säger Martin Ekerå som är huvudansvarig kryptolog på MUST.

Uppfattar du att organisationer, företag och myndigheter i Sverige är medvetna om det här säkerhetshotet?

– Jag tror att en del är det och jag tror att en del har en resa kvar att göra.

Inom 10 till 15 år finns sannolikt tillräckligt bra kvantdatorer

Kvantdatorer har utvecklats från enstaka kvantbitar till hundratals, men för att knäcka dagens nätkryptering kommer det sannolikt att krävas miljontals kvantbitar. Om sådana kvantdatorer kan byggas är osäkert, men det handlar i så fall om tio till femton år framåt enligt expertbedömningar. Och det är många som satsar, alla de stora datorföretagen är med i kapplöpningen.

– Det är bortom 2030, för det är mycket som behöver göras innan vi får se sådana datorer bedömer jag, avslutar Martin Ekerå.

Mer om den Nobelprisbelönade forskningen som lagt grunden för den snabba utvecklingen av kvantdatorer kan du se i veckans Vetenskapens värld och i Nobelporträtten på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.