Foto: TT

Läs chatten med hälsoforskaren Erik Hemmingsson

Uppdaterad
Publicerad

”Tips på snabb men nyttig mat till barn?” och ”Hur mycket ska en 13-åring röra på sig varje dag för att må bra?”. Läs chatten med hälsoforskaren Erik Hemmingsson.

Ragnar L: Varför tillåter man förskolor där utemiljön för lek inte är större än en sandlåda? Hur skapar man en vana att röra på sig när man leker i en sådan miljö?

Erik Hemmingsson: Där behöver vi tänka om och ge våra barn vettiga möjligheter och fina miljöer att röra sig inom.

Linda: Vad beror oftast ungdomars ohälsa på?

Erik Hemmingsson: Bra fråga, tror mycket på stressen och pressen i skolan, prestationshetsen, och sociala skillnader, men naturligtvis även livsstilen.

Robin Göransson: Hej Ni pratade om halvfabrikat.. Varför tillåts det ens att det finns skadlig mat i våra frysdiskar eller på våra butiker.. Bör det inte råda totalförbud för denna mat. Varför tillåter Livsmedelsverket att vi har Snabbmats ”restauranger” som McDonalds, Burger King. Varför finns det såååå mycket socker på försäljning i våra butiker... Barnen som kommer växa upp med allt detta socker kommer ju utveckla cancer i en större omfattning än vad vår generation har gjort.. Så än en gång.. Hur kan detta vara lagligt?

Erik Hemmingsson: Vi behöver verkligen agera och se till att skräpmaten inte spelar annat än en perifer roll när det gäller vad våra barn äter. Reglering behövs.

Tvåbarnsmamman: Barn i dag lever i en tsunami av socker. Till och med när det är öppet hus på Brandstationen bjuder man på godis till barnen. Och då kanske de redan har hunnit äta sitt lördagsgodis. Hur ska man göra för att minska mängden? Vardagstips?

Erik Hemmingsson: Stå emot. Det finns ett enormt ”tryck” på att barnen ska äta söta saker hela tiden. Vi behöver alla agera för att minska ner detta. Inte lätt, men ett steg i taget.

Joel: Hur mycket ska en 13-åring röra på sig varje dag för att må bra?

Erik Hemmingsson: Helst en timme, men lite är bättre än ingenting. Gör det som du tycker är kul och kan göra tillsammans med andra kompisar.

Linn: Är välling till små barn bra egentligen? Det verkar så knepigt att dricka... mjöl. Hur stor andel kolhydrater behöver ett litet barn (upp till 3-4 år ex.).

Erik Hemmingsson: Jag håller med, det finns anledning att titta på om allt detta vita mjöl vi ofta vräker i oss är en bra idé. Jag tycker vi ska äta andra saker.

Pelle: Har man sett en ökning av exempelvis ryggproblem bland yngre ungdomar beroende av för mycket skärmtid?

Erik Hemmingsson: Inte vad jag känner till men däremot skador av att ha en laptop i knät under långa perioder.

Danni: Hur kan jag personligen bidra till att sprida kunskap om ett hälsosamt, nyttigt och aktivt livsstil? Är Själv en ungdom Tack på förhand

Erik Hemmingsson: Blogga, prata, inspirera, använd sociala medier (bara du bryter och rör dig då och då ;-)).

Lo: Tips på snabb men nyttig mat till barn?

Erik Hemmingsson: Frukt, grönsaker, sushi, och att dricka mycket vatten. ofta behöver vi inte så mycket mat men däremot vatten och näringsrik mat. Viktigt att barnen själva får vara med och påverka, men det är inte lätt som förälder detta.

Pelle: Min son som är 14 äter för lite grönsaker, vad kan det få för konsekvenser?

Erik Hemmingsson: Förhoppningsvis ingenting allvarligt, men det kan visa sig på längre sikt. Det kan dock påverka faktorer såsom koncentration och humör mer för stunden.

Andreas: Min son tränar hockey fem dar i veckan. Inför träningarna kan han sätta i sig en halv limpa och dricka ett helt paket mjölk. Men han lägger inte på sig ett dyft i vikt. Bör jag försöka styra om matvanorna ändå?

Erik Hemmingsson: Han växer antagligen mycket och behöver energi, men limpa och mjölk kanske inte är helt optimalt. Men på sikt så kan det innebära att sådana matvanor medför vissa problem, men antagligen inte övervikt. Den debuterar ofta tidigt i livet.

Emelie : Hej jag tränar 3-4 gånger i veckan o äter ungefär godis/ snabba kolhydrater 3 gånger i veckan. Snabbmat äter jag ungefär 1 gång i månaden. Är min vana bra eller bör ja ändra på min vana?

Erik Hemmingsson: Godis tre dagar i veckan är lite väl mycket, men ingen katastrof. Bra att du tränar regelbundet!

Die immer lacht : Hur bör man göra för att motivera sitt barn äta mindre onyttigt och börja röra på sig mig? Onekligen kontroversiellt ( behöver det vara det?), och barnen har ju svårt att själva komma till insikt om vad som är rätt och fel, så att säga. Prekär sits, vad göra? Tack.

Erik Hemmingsson: Det är inte helt lätt men det viktiga är att göra dem delaktiga i alla förämndringar och försöka introducera goda vanor gradvis.

Dave: Tips på hur man kan öka sitt dagliga intag av D-vitamin?

Erik Hemmingsson: Sol! Vara ute mycket.

Anna: Kan känna att det finns en proteinhets... Hur mycket protein behöver barn egentligen? Och måste varje måltid vara ”fullständig”?

Erik Hemmingsson: Det handlar mer om att få till en bra helhet och en balans, alla måltider behöver inte vara perfekta. Håller med om proteinhetsen, den känns inte motiverad hälsomässigt.

Robin Göransson: När ska livsmedelsverket ta denna frågan på allvar med allt socker som säljs i maten? När ska läroverket ta frågan på allvar och lära våra barn en bättre förståelse om vad mat, och vilken betydlse maten har för hälsan. Och varför finns det inte en bredare insikt i kroppens anatomi i skolans läro-curriculum?

Erik Hemmingsson: Håller med om sockret som numera finns överallt känns det som. Matjättarna är inte de som är bäst på att ta ansvar för folkhälsan, och vi konsumenter behöver tala om det för dem. Tycker också livsmedelsverket kan göra betydligt mer i frågan, vi behöver reglera och stävja intaget av läsk t ex.

pj: Sport och att möjlighet röra på sig behöver prioriteras upp, när skolstress och sport krockar finns risk att glädjen och orken inte räcker till allt.

Erik Hemmingsson: Att röra på sig ska vara det naturliga valet, inte bara på idrottslektionerna, och idag har barnen/ungdomarna så mycket aktiviteter inbokade (för många). Glädjen är jätteviktig, utan den kommer vi ingen vart med ungdomarna.

Anders: Tycker det är synd att vår kommun bara serverar lättmjölk och lättmargarin i skolan. Tror maten smakar bättre med smör och helmjölk, och fler barn äter lunchen istället för alt. godis och chips. Kan det stämma?

Erik Hemmingsson: Det kan ligga mycket i det du skriver, barnen behöver god mat, annars slarvar dem och får oregelbundna vanor, inte optimalt.

Emilia: Tror du skolmaten har en stor påverkan på ungdomars matvanor? Och hur skulle skolan förbättra sig på den fronten?

Erik Hemmingsson: Absolut! Här finns det massor att göra tror jag, så att alla barn/ungdomar känner att maten är både god och näringsrik. Så är inte fallet idag känns det som. Stor potential att förbättra här onekligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.