Demonstranter i San Francisco inför veckan omröstning. Foto: TT

Läskskatt vinnare i USA-val

Publicerad

I skuggan av presidentvalet röstade flera amerikanska städer igenom skatt på läsk och annan sockersötad dryck.

Sammanlagt röstade fyra städer igenom skatt på sockersötad dryck i veckan. Tre av städerna ligger i Kalifornien, San Francisco, Oakland och Albany, och den fjärde staden är Boulder i Colorado. Även kommunen Cook County i Illinois, röstade ja till en läskskatt.

Omröstningarna kommer bara en månad efter att Världshälsoorganisationen WHO rekommenderat världens regeringar att införa den här typen av skatt i kampen mot fetma, diabetes och andra sjukdomar orsakade av det vi stoppar i oss.

Berkeley först ut

Läskskattförespråkare har rönt en rad framgångar de senaste åren i USA.

Även Philadelphia kommer att införa en skatt på läskedrycker. I somras klubbade fullmäktige en 1,5-procentig skatt på läsk från och med årsskiftet.

Staden blir därmed den andra i landet, och den första stora staden, att införa den här typen av skatt. Berkeley i Kalifornien var först ut och införde en läskskatt redan 2014.

”Krävs för att stoppa barnfetmaepidemin” 

I dag lyfter allt fler forskare upp skatt på sockersötad kalorität dryck som en god idé. Exempelvis presenterade världshälsoorganisationen WHO nyligen en lång genomgång av orsakerna till – och lösningarna på – världens barnfetmaepidemi.

Just skatt på sockersötad dryck var en av åtgärderna som krävdes enligt WHO:s expertpanel. 

I gruppen sockersötad dryck ingår bland annat läsk, juice, energidryck och så kallat ”vitaminvatten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.