Philipp Jungebluth från Karolinska Institutet till höger. Foto: SVT

Macchiarinis högra hand: ”Min karriär är i spillror”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini beskrev honom som en son. Men efter anklagelser om fusk petas nu thoraxkirurgen Philipp Jungebluth från Karolinska Institutet. Själv ifrågasätter han att man kastar ut forskare innan utredningar om fallet är klara.

– Jag lever i spillrorna av min karriär.

Så svarar forskaren och thoraxkirurgen Philipp Jungbluth på frågan om vad han gör nu. Han har lämnat Karolinska Institutet och Sverige. Och han ser hur en väl utstakad framtid har ersatts med osäkerhet. Detta efter att Macchiariniskandalen kostat honom jobbet på KI.

Macchiarini-skandalen

– Jag hade tänkt fullfölja en specialistutbildning i Heidelberg, och sedan återvända till ett liv som klinisk forskare på Karolinska säger han.

Stod skandalkirurgen nära

Philipp Jungebluth var något av Macchiarinis högra hand i forskningsteamet som utförde de banbrytande, numer ifrågasatta, operationer där stamcellspreparerade plaströr transplanterades in i patienter för att bli nya luftstrupar.

Jungebluth tycks också haft en särskilt nära relation med Macchiarini som inför dokumentärfilmarnas kamera beskriver honom nästan ”som en son”.

Han var också den forskare som stod som första namn på artiklar i den mycket prestigetyngda tidskriften Lancet. Men efter SVT:s dokumentärer om Macchiarini, så har snaran dragits åt runt stjärnkirurgen.

Det har drabbat hela forskarteamet urskiljningslöst. Karolinska Institutet som var så sena att reagera, bestämde tidigare i våras att forskargruppen skulle upplösas.

– Formellt är skälet att det inte finns några pengar, våra bidrag och stipendier har dragits in, berättar Jungebluth via mejl från Tyskland.

Bidragen har stoppats

Jungebluths forskningsbidrag från Vetenskapsrådet har stoppats, precis som för Macchiarini. Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning har också fryst bidrag, och misstänker att Karolinska Institutet gett felaktiga beskrivningar av Jungebluths verksamhet, bland annat att han på halvtid var verksam i Tyskland.

– Vi avvaktar utredningsprocesser för att bedöma hur vi skall agera med eventuella återbetalningskrav, säger professor Fredrik Phiel, som är vetenskaplig sekreterare på SSMF.

Dom ansvariga på Karolinska Institutet vill dock inte kommentera kritik varken från Jungebluth eller hans finansiärer.

Så medan ett stort antal utredningar skall försöka ge svar på vad som hänt, och vem och vilka som var ansvariga för vad på Karolinska sjukhuset och Institutet, så har redan Macchiarini och ytterligare fem personer tvingats lämna KI. Forskare, läkare assistenter.

Har försökt hjälpa Macchiarini efter avslöjandet

Philipp Jungbluth har också valt att försöka hjälpa Macchiarini att upprätta sin heder. Det handlar om att försöka kartlägga journaler, mejl och labbprotokoll. Allt för att förbereda sig både för de utredningar om misstänkt fusk och oredlighet som pågår i fallet.

Det finns också en polisutredning om vållande till annas död, utan utpekad misstänkt. Men Macchiarini planerar också egna rättsprocesser, att stämma SVT och möjligen andra media som svartmålat honom.  Philipp Jungbluth finns med i processerna och kämpar, men han säger att alla i teamet inte agera likadant.

– Vi är några medlemmar i labbgruppen som hjälper honom gå igenom dokumentation. Resten i gruppen, dom som drog så mycket nytta av Macchiarinis tidigare framgångar, har bara försvunnit iväg som flugor för vinden.

Kritisk mot bilden i media

Och han tycker mediebilden är orättvis, och att KI:s agerande att peta hela gruppen är förhastad.

– Det finns ingen som fördelar ansvar, man bara tillskriver somliga skuld. I media ser det ut som Macchiarini valde en slumpvis patient, som inte fick någon information utan bara opererades i lönndom. Men självklart fanns många som visste vad vi gjorde i operationssalarna på Huddinge eller på thoraxkliniken i Solna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet