Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när grisarna mumsar i sig mat som människor hade kunnat äta Foto: SVT, Storyblocks

Mat för nästan en miljard människor blir till djurfoder

Uppdaterad
Publicerad

–  Det blir mer mat över till oss om vi kan få slaktdjur och fiskar att äta rester från matindustrin, säger miljöforskaren. Ny forskning visar hur maten ska räcka till fler. Spela videon för att se vad djuren ska äta i stället.

Mycket av dagens matproduktion används för att göra foder till kor, grisar, fisk och andra så kallade produktionsdjur. Exempelvis är en tiondel av fisken och spannmålen som blir till foder ätbart för människor.

Djuren växer långsammare

Nu har miljöforskare räknat ut hur mycket mer restprodukter från världens mattillverkning som kan bli till foder. De bildade olika scenarion där man byter ut en större eller mindre mängd foder mot rester. I ett minimalt scenario används bara en liten andel rester från matproduktionen, och i det kraftigaste scenariot får djuren en stor del rester.

– Det kraftigaste och bästa scenariot innebär mat för en miljard människor, säger Vilma Sandström som är vatten- och miljöforskare vid Aalto universitet i Helsingfors.

Djuren riskerar att växa långsammare, men maten skulle räcka till de 829 miljoner människor som idag är undernärda.

Räcker till både djurmat och biogas

Idag används restprodukter även för tillverkning av biogas, gödselproduktion och medicintillverkning. Den produktionen ska förhoppningsvis kunna fortsätta, för enligt de mest optimistiska siffrorna blir det gott om rester kvar när djuren har fått sin mat.

Bleka morötter och små fiskar

I studien skrivs det att konsumenter kan behöva köpa mat av lite sämre kvalitet. Blekare morötter och mindre fiskar kan dyka upp i mataffärerna. Vilma Sandström tror att livsmedelsindustrin kan hjälpa till att processa och förpacka maten så att den blir mer attraktiv.

– Det finns olika alternativ för att göra maten lockande, men det krävs också att folk ändrar tankesätt och ser värdet i att utnyttja de resurser som finns.

Vilma Sandström vill se fler försök att använda mer matrester i foder för att se om det fungerar över hela världen.


Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer