Foto: Gerry Broome /TT/AP

Årets Nobelpris räddar liv

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Engström

Vetenskapsreporter

I sex år har nu svenska hudcancer-patienter blivit behandlade med ett läkemedel som bygger på årets Nobelpris i medicin. Behandlingen ges till dem som har extrem form av malignt melanom och där ingen annan behandling hjälper.

Var tredje vecka får de ett dropp med den nyblivne nobelpristagaren James Allisons så kallade CTLA-4 hämmare. Det hjälper immunförsvaret att ställa in sig på att attackera och oskadliggöra cancercellerna.

Njur- och lungcancer

Årets andra nobelpristagare Tasuku Honjo upptäckte en annan typ av hämmare i immunförsvaret, nämligen PD-1 med det fantasifulla namnet dödsreceptor 1. Den kan också hjälpa till att bekämpa vissa svårartade njur- och lungcancer samt lymfom.

Att man nu kan behandla cancersjukdomar som förut ansågs vara dödliga är ett enormt framsteg. Men sättet som de kom på att döda cancerceller är väldigt elegant.

Väljer sina fiender

Immunförsvaret väljer nämligen noga sina strider. Främmande bakterier och virus ska attackeras men försvaret får inte gå för långt och börja attackera den egna kroppen. Därför sitter en broms på T-cellerna som hindrar dem att gå för långt. Den bromsen hindrar dessvärre också T-cellerna att ge sig på de farliga cancercellerna.

Årets bägge nobelpristagare kom alltså på hur man kan lätta på bromsen genom att ge den sjuka ett läkemedel som sätter bromsen ur funktion. Det gör att kroppens eget försvarssystem kan skicka ut sina styrkor för att förgöra en dödlig tumör som växer i kroppen. 

Livräddande droppar

Det här är alltså ett Nobelpris som har lett till att många nu överlever cancerformer som länge inte gick att bota. Och de här livräddande dropparna kan ges i ett enkelt dropp och det sker just nu, på sjukhus över hela världen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet