Minnesproblem risk för stroke

Uppdaterad
Publicerad

Minnesproblem kan vara en varningssignal för att drabbas av stroke, visar forskning. Framför allt hos välutbildade.

Forskare, verksamma vid Erasmus University Rotterdam, Nederländerna, följde 9 000 personer i 55-årsåldern i 20 år. Vid studiestarten fick personerna bland annat svara på frågor om de hade problem med minnet eller inte.

År 2012 hade 1 134 av dem drabbats av stroke.

Det visade sig att det fanns ett tydligt samband mellan tidigare minnesproblem och risken att drabbas av stroke, framför allt bland dem med högre utbildning. Bland dessa var risken för stroke 39 procent högre, jämfört med dem med lägre utbildning.

Forskarna tror att förklaringen står att finns i den så kallade kognitiva reserven, som byggs upp under barndomen och tidigt under vuxenlivet. En reserv som är större bland dem med högre utbildning, enligt Arfan Ikram, professor i neuroepidemiologi och en av forskarna bakom studien.

– Hos personer med högre utbildning tar det längre tid för hjärnan att skadas, exempelvis av demens. Men om dessa människor börjar klaga på minnesproblem är denna mekanism borta. Den kognitiva reserven finns inte där längre och kan kompensera, säger han till BBC News.

Studien presenteras i tidskriften Stroke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.