Möss med autism-liknande beteende har botats av kanadensiska forskare. Foto: Scanpix

Ny forskning botar möss med tecken på autism

Uppdaterad
Publicerad

Kanadensiska forskare har botat tecken på autism hos möss. Trots att steget till att bota människor fortfarande är långt anser svenska forskare att upptäckten är intressant.

Forskare vid McGill University i Kanada har kommit fram till att vissa möss bildar extra mycket av ett visst protein, så kallade neurologiner, som i för stor mängd ger mössen personlighetsdrag som påminner om autism. Möss med hög grad av neurogloriner blev tillbakadragna, kommunicerade mindre och föll lättare in i repetitiva beteenden.

Efter att en medicin, som testats mot vissa cancerformer, gavs till mössen började de bete sig som vanliga möss, enligt en artikel i Forskning & Framsteg.

– Det intressanta är att vi kan behandla mössen i vuxen ålder så att symptomen försvinner, säger Christos Gkogkas, hjärnforskare vid McGill University i Kanada.

Trots att steget mellan möss och människor är långt så anser svenska forskare att det är en viktig upptäckt som gjorts. Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet, tycker att upptäckten som kan läsas i sin helhet i Nature, är ”högintressant”.

Christos Gkogkas och hans medarbetare vid McGill University understryker att steget till en behandling för människor är stort.

– Ett av problemen är att cancermedicinen vi använde skulle vara för giftig att använda mot autismspektrumstörningar, säger Christos Gkogkas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.