Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör valarnas knarrande ljud som påminner om Britney Spears och många andra kända artisters knarrande sång. Foto: Fjord & Bælt Center, Kerteminde, Denmark/TT

Mysteriet löst: Så sjunger valarna på tusen meters djup

Uppdaterad
Publicerad

Kaskelotvalar producerar ljud med näsan när de jagar på upp till  2000 meters djup.

– De kan bränna av 236 decibel, då gäller det att hålla sig undan,  säger zoologen Mats Amundin.

När tandvalar som kaskeloter dyker till mer än 1000 meters djup så utsätts de för ett väldigt högt tryck. Det höga trycket gör att valarnas lungor kollapsar och luftvolymen som de har med sig när de dyker minskar till en procent av vad det är vid vattenytan.

Trots att de knappt har någon luft i lungorna lyckas tandvalar ändå producera några av djurvärldens högsta läten. 

– De producerar korta klickljud som strålar ut framåt i en smal stråle, träffar kanske en fisk och studsar då tillbaka som ett eko. De tolkar dessa ekon och om det är en ätbar fisk så jagar de efter den, säger zoologen Mats Amundin som har läst studien.

Kraxar och sjunger i falsett

Nu har en grupp tyska och danska forskare löst mysteriet med hur tandvalarna lyckas producera det här klickande ljudet med väldigt lite luft i lungorna.

– De fann att det går åt extremt lite luft för att göra sådana här klickljud. Det är en av förklaringarna till varför valarna har utvecklat den här mekanismen, säger zoologen Mats Amundin.

Forskarna upptäckte även att tandvalarna, likt människor, har flera olika röstregister när de gör ljud. Klickljuden motsvarar de knarrande ljud som påminner om Britney Spears och många andra kända artisters knarrande sång.

När tandvalarna kommunicerar med varandra har de ett kraxande ljud som liknar vår sång. Tandvalar som delfiner och späckhuggaren kan också vissla vilket motsvarar när en sångare sjunger i falsett.  

Djurvärldens högsta läte

Tandvalarnas läten kan bli väldigt kraftfulla och kaskelotternas klickljud räknas till djurvärldens högsta. Smärtgränsen för människans hörsel ligger på 120 decibel men kaskeloten väsnas betydligt högre.

 – Är det så att någon inte vill hålla sig borta då kan kaskeloten bara rikta sin ljudkanon mot örat på den andra och så bränner den av 236 decibel, och det svider.

Tandvalar

De flesta tandvalar har tänder och inte barder. (En bard är den ”sil” av ett hornliknande material som många valar använder för att sila plankton i världshaven med.)

Finns cirka 70 olika arter. Exempelvis delfiner, kaskeloter, näbbvalar, tumlare och vitvalar.

Livnär sig på fisk och bläckfisk.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.