Barn motionerar och leker i en motionshall. Foto: TT

Ny forskning: Intensiv fysisk aktivitet viktig för fyraåringar

Uppdaterad
Publicerad

Redan i fyraårsåldern ger det påtagligt positiva effekter med motion. Det var överraskande, menar det internationella forskarlaget, lett från Karolinska Institutet. Framförallt är det intensiv aktivitet som ger resultat: Fem minuter om dagen räcker.

Vi träffar fyraåringarna Majken, Vera och Zackarias på en förskola i Norrköping. När de får leka fritt på en bergsknalle så blir det ett riktigt träningspass. De springer upp och ner för kullen, hoppar och åker kana.

Fem minuter av sådan här häftig lek om dagen räcker för att dom ska få påtagligt bättre kondition, starkare muskler och mindre fett. Det visar studien som presenteras i dag.

Överraskande tidigt

I över ett års tid har ett internationellt forskarlag tittat på sambanden mellan fysisk aktivitet, muskelstyrka, kondition och fetthalten i kroppen hos fyraåringar. Inte helt överraskande kom de fram till att det är bra för barn att röra på sig. Men att sambandet skulle vara så tydligt redan för så små barn var överraskande.

– Jag var lite förvånad att vi hittade de här sambanden mellan fysisk aktivitet och muskelstyrka och kondition. De här barnen är ju ganska små, så jag trodde att de skulle vara ganska lika, att vi inte skulle se så stora skillnader som vi gjort, säger Marie Löf, docent i näringsfysiologi på Karolinska Institutet, som har lett studien.

Intensivt är bäst

Framförallt är det intensiv aktivitet, som barnen blir riktigt trötta av, som ger resultat. Men som förälder behöver du verkligen inte köpa något gymkort till barnen. Det räcker gott med fem minuter om dagen av intensiv fysisk lek. 

Hur ska man tänka som förälder?

– Det handlar om att ge dem förutsättningar. Gå ut i parken med barnen, ta med dem till skogen på lördagen. Och man kan hitta på saker inne. Man kan leka med mjuka bollar eller ballonger – allt för att stimulera aktiviteten på ett naturligt sätt, säger Marie Löf.

Just de tre fyraåringar som SVT Nyheter träffar behöver inga uppmaningar för att få sin dos av fysisk aktivitet. När vi försöker intervjua dem tar det inte lång tid innan de ledsnar och vill springa, hoppa och leka igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.