Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Janson, professor i astrofysik, berättar vad man ser på stjärnbilden från James Webb-teleskopet kallas. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI/AP/TT

Se nya bilden på rymdens elefantsnablar

Uppdaterad
Publicerad

”Skapelsens pelare” är det storartade namn som getts till tre enorma gasmoln i stjärnbilden Örnen. Men de kan också kallas elefantsnablar, vilket är namnet på just en sådan ansamling gas som bildas i den intensiva strålningen från blå jättar.

– James Webb-teleskopet presterar bättre än vad vi trodde att det skulle göra, det är fantastiskt bra bilder som kommer, säger Markus Janson, professor i astrofysik vid Stockholms universitet.

I de tre pelarnas inre av iskall gas och stoft bildas nya stjärnor. Och det är precis vad som kan ses på bilden från det nya James Webb-teleskopet – de röda fläckarna är just nybildade stjärnor. Bildade av molnens gas och stoft som kollapsat under sin egen gravitation.

Fenomenet, som befinner sig 6 500 ljusår från jorden, fotograferades första gången 1995 av Nasas Hubble-teleskop. Med det nya James Webb-teleskopet, som sköts upp kring jul förra året, kan det nu avbildas med mycket större klarhet. Eftersom rymdteleskopet använder en kamera som fotograferar i nära infrarött (NIR) blir de tre fingerliknande pelarna halvt genomskinliga.

JWST är ett gemensamt projekt med amerikanska Nasa, europeiska ESA och kanadensiska CSA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.