Ny studie presenterar p-piller för män som stoppar spermiernas rörelseförmåga. Foto: Jonas Ekströmer/Science Genetics

Nytt p-piller skjuter spermier i svansen

Uppdaterad
Publicerad

Nu presenterar japanska forskare en lösning på hur man kan skapa p-piller för män, som ska fungera utan biverkningar.

Att skapa p-piller som även fungerar för män är något forskareförsökt under lång tid. Men tidigare har många idéer byggt på attpåverka hormonerna i kroppen, vilket gett oönskade biverkningar.

 Iveckans nummer av tidskriften Science presenterar nu en gruppjapanska forskare en helt annan lösning. En specifik molekyl kanstöra ut spermiernas rörelseförmåga, och därmed omöjliggöra derasmöjlighet att befrukta ägget.

 – Det här är den bästa lösningen jagsett. Kan man göra en liten molekyl som går att ta som en tablettoch som fungerar precis så här, då har man verkligen lyckats, sägerStefan Arver, läkare och forskare på Karolinskauniversitetssjukhuset.

Redan en vecka efter att man slutar ta detnya p-pillret så återvänder spermierna till sitt normala tillstånd.

– Det är ju det man vill uppnå – möjligheten att stänga av och slåpå fertiliteten på ett förutsägbart sätt, säger Stefan Arver.

Förstör simkunnigheten i fem dagar

De japanska forskarnas metod harvarit att ta reda på hur spermiernas rörelseförmåga styrs. Derassimning fram till ägget är helt beroende av spermiesvansen. Genomatt hitta en molekyl som stör ut kopplingen mellan svansen ochövriga spermien så kunde forskarna med preparatet förstöraspermiernas simkunnighet i fem dagar.

– Då förlorar spermierna enviktig rörlighetskomponent. Och då kan de inte befrukta ägget. Detär som om spermierna blivit skjutna i benet så att säga, ellersvansen, säger Stefan Arver.

Bara testat på möss

Hittills har detnya p-pillret för män alltså bara testats på möss, och en ganskalång väg återstår innan det kan bli till en verklig pillerburk attköpa på apoteken.

 – Skriv att det säkert kommer att ta tio år innandet kan finnas till salu. Om man nu lyckas övervinna alla hindersom finns på vägen. Man måste först göra omfattande studier påmänniskor, och där finns många problem som man kan stöta på, sägerStefan Arver.

För även om preparatet visat sig fungera på möss såkan det också finnas skillnader när man kommer till att testa dettapå människor. De flesta läkemedelsutvecklingar stöter på oanadeproblem även om initiala djurstudier ser lovande ut, som i det härfallet.

– Man måste också säkerställa precis hur det fungerar ipraktiken. Om man glömmer att ta tabletten till exempel, vad händerdå om fem dagar med spermierna, säger Stefan Arver.

”Mindrebiverkningar än dagens p-piller”

En annan problematik kan enligthonom vara trovärdighetsfrågan. Vid tillfälliga relationer kankvinnan inte vara säker på att en mans spermier inte riskerar attgöra henne gravid. En kondom är något som båda parter kan varasäkra på fungerar.

– Det är ju ändå kvinnan som tar risken att bligravid så att säga, säger Stefan Arver.

 För par som lever i en fastrelation ser det här p-pillret däremot att vara överlägset dagensp-piller för kvinnor, eftersom hormonerna inte påverkas.

– Ja, jagskulle säga att det här i så fall skulle bli ett klart bättrepreventivmedel än dagens p-piller, just för att man slipperbiverkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.