Att skapa p-piller som även fungerar för män är något forskare försökt under lång tid. Men tidigare har många idéer byggt på att påverka hormonerna i kroppen, vilket gett oönskade biverkningar.
I veckans nummer av tidskriften Science presenterar nu en grupp japanska forskare en helt annan lösning. En specifik molekyl kan störa ut spermiernas rörelseförmåga, och därmed omöjliggöra deras möjlighet att befrukta ägget.
– Det här är den bästa lösningen jag sett. Kan man göra en liten molekyl som går att ta som en tablett och som fungerar precis så här, då har man verkligen lyckats, säger Stefan Arver, läkare och forskare på Karolinska universitetssjukhuset.
Redan en vecka efter att man slutar ta det nya p-pillret så återvänder spermierna till sitt normala tillstånd.
– Det är ju det man vill uppnå – möjligheten att stänga av och slå på fertiliteten på ett förutsägbart sätt, säger Stefan Arver.
Förstör simkunnigheten i fem dagar
De japanska forskarnas metod har varit att ta reda på hur spermiernas rörelseförmåga styrs. Deras simning fram till ägget är helt beroende av spermiesvansen. Genom att hitta en molekyl som stör ut kopplingen mellan svansen och övriga spermien så kunde forskarna med preparatet förstöra spermiernas simkunnighet i fem dagar.
– Då förlorar spermierna en viktig rörlighetskomponent. Och då kan de inte befrukta ägget. Det är som om spermierna blivit skjutna i benet så att säga, eller svansen, säger Stefan Arver.
Bara testat på möss
Hittills har det nya p-pillret för män alltså bara testats på möss, och en ganska lång väg återstår innan det kan bli till en verklig pillerburk att köpa på apoteken.
– Skriv att det säkert kommer att ta tio år innan det kan finnas till salu. Om man nu lyckas övervinna alla hinder som finns på vägen. Man måste först göra omfattande studier på människor, och där finns många problem som man kan stöta på, säger Stefan Arver.
För även om preparatet visat sig fungera på möss så kan det också finnas skillnader när man kommer till att testa detta på människor. De flesta läkemedelsutvecklingar stöter på oanade problem även om initiala djurstudier ser lovande ut, som i det här fallet.
– Man måste också säkerställa precis hur det fungerar i praktiken. Om man glömmer att ta tabletten till exempel, vad händer då om fem dagar med spermierna, säger Stefan Arver.
”Mindre biverkningar än dagens p-piller”
En annan problematik kan enligt honom vara trovärdighetsfrågan. Vid tillfälliga relationer kan kvinnan inte vara säker på att en mans spermier inte riskerar att göra henne gravid. En kondom är något som båda parter kan vara säkra på fungerar.
– Det är ju ändå kvinnan som tar risken att bli gravid så att säga, säger Stefan Arver.
För par som lever i en fast relation ser det här p-pillret däremot att vara överlägset dagens p-piller för kvinnor, eftersom hormonerna inte påverkas.
– Ja, jag skulle säga att det här i så fall skulle bli ett klart bättre preventivmedel än dagens p-piller, just för att man slipper biverkningar.