Rätt diet för den klimatoroliga

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av jordens växthusgasutsläpp kommer från mat, så visst spelar det roll vad du väljer i livsmedelsbutiken. Välj grövre grön- och rotsaker som växer nära och se över vilken typ av kött du äter, är forskarnas bästa råd.

Eftersom de riktigt stora miljöbovarna är matsvinnet och hur jordbruket och transporterna bedrivs, så är det lätt att misströsta som enskild konsument och tycka att individens val inte spelar någon roll. Men finns det några bra knep för den som vill vara klimatsmart i sin kosthållning?

ENKLA RÅD

Line Gordon, hållbarhetsforskare och chef för Stockholms Resilience Center, bästa råd är att inte krångla till det. Det finns enkla sätt att välja mer miljösmart mat:

Kött

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ät mindre mängder

Kött-, ägg- och mjölkproduktion gör av med 70 procent av all jordbruksmark globalt och står för ca 25 procent av alla växthusgaser, men naturbetat kött från svenska gårdar håller landskapet öppet och gynnar biologisk mångfald. Så välj det i första hand.

Frukt och grönsaker

Många vill äta mer grönt, men efterfrågan på ekologiska livsmedel ökar inte lika mycket som tidigare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Välj hårda grödor i säsong, som växer i fält eller i träd

Kål och äpplen är bra exempel. Sämst är ömtålig mat som sallad, bär och tomat och avokado som antingen kräver växthus, eller snabba transporter över jorden. Det kan vara bättre att frakta grönsaker med skepp än att odla under fel säsong i växthus nära.

Rotfrukter, spannmål och baljväxter

Foto: Anders Wiklund/TT

Potatis, korn och pasta ger ett lågt klimatavtryck

Bäst är fullkorn (även om det kräver mer tillredningstid och gör av med mer energi där) och sämst är ris, som både kräver mycket vatten och alstrar mycket metan.

Huvuddelen av den soja som odlas används till djurfoder och bidrar till avskogning av regnskogsområden. Men sojaprodukter i vegetariska livsmedel har ofta producerats på ett ansvarsfullt sätt och ger lågt klimatavtryck. Allra bäst är dock närproducerade livsmedel.

Artikeln har uppdaterats.

Fisk och skaldjur

Foto: Christine Olsson/TT

Inget som trålas

Trålarna drar upp havsbotten och släpper ut växthusgaser.

Mer om det här i Bästa dieten, tisdagar 21:00 SVT1 och på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.