Så behåller du vikten

Uppdaterad
Publicerad

Träning och mindre tv är måsten för den som vill bevara vikten. Du kan gå ned i vikt på många olika sätt, men de flesta som lyckas behålla nya vikten gör ungefär likadant.

Det har blivit något av en sanning att det är omöjligt att behålla en viktnedgång på lång sikt. De flesta har hört talas om jojo-bantare. Men i staden Providence i USA finns en forskargrupp som specialiserat sig på hur man gör för att det inte ska bli så.

National Weight Control Registry startade 1994 efter att kost- och beteendeforskarna Rena Wing och James Hill bestämde sig för att kartlägga personer som gått ner minst femton kilogram i vikt och behållit viktnedgången i minst femton år.

– Folk sade alltid till mig att det var omöjligt att inte falla tillbaka i gamla spår och gå upp all vikt igen. Men både min kollega och jag kände till många som lyckats med just det och så bestämde vi oss för att börja ta reda på mer om dem, berättar Rena Wing, professor vid Browns universitet och en av grundarna till registret.

Lite tv

Idag innehåller registret över 10 000 personer som framgångsrikt behållit sina nya hälsosamma kroppar efter viktnedgång. Det visar sig att de har överraskande mycket gemensamt oavsett vilken metod de använt för att gå ner i vikt.

De flesta rapporterar att de ser väldigt lite på tv, mycket mindre än genomsnitts-amerikanen. I stället håller de sig aktiva, och allra viktigast verkar det vara att träna. Forskarna har konstaterat att det inte behöver röra sig om hårda pass. Snabba promenader räcker – bara de görs regelbundet, helst varje dag.

Vaksamma

Dessutom är det viktigt att inte slå sig till ro och koppla av. De flesta framgångsrika vikthållarna är vaksamma på sin kropp och väger sig minst en gång i veckan.

– Kroppen strävar efter att återgå till tidigare vikt, säger Rena Wing, så för att det inte ska hända måste man vara uppmärksam.

En annan gemensam egenskap hos de framgångsrika personerna i registret är att de rapporterar att de äter frukost varje dag. Det här en vana som många numera avstår ifrån, eftersom man vill begränsa sitt kaloriintag till några få ät-tillfällen om dagen. Rena Wing menar att det är en riskabel metod för personer som tidigare lidit av övervikt.

– Ofta är man då så hungrig fram emot eftermiddagen att man inte kan kontrollera sina portioner, säger hon. Risken är att man överäter och får i sig mycket mer än kroppen egentligen behöver.

Mer om den här forskningen i Bästa dieten, tisdagar 21:00 SVT1 och på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.