Så kan vi köpa oss mer tid att få ner utsläppen av koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

En väderstation i Antarktis uppmätte vid ett tillfälle förra vintern samma temperatur som Los Angeles. Isarna smälter allt snabbare.

Men mänskligheten kan köpa sig tid undan katastrofala havsnivåhöjningar och andra tröskeleffekter om den globala uppvärmningen saktar ner. Det visar en ny rapport i tidskriften Nature. 

Ted Scambos är en av få människor på jorden som satt sin fot på Thwaitesglaciären. Han är glaciärforskare vid Colorados National Snow and Ice Data Center och har studerat Antarktis i årtionden. Sist han var där upptäckte han något mycket oroväckande. 

– Luften är väldigt klar på Antarktis, så man ser väldigt långt. När jag tittade på väggen av is bakom mig, såg jag plötsligt alla sprickor. Det var djupt obehagligt, jag riktigt kände hur ismassan är på väg att glida ut i havet.

Klimatkrisen

Binder 90 procent av allt färskvatten

Antarktis isar binder nära 90 procent av allt färskvatten i världen. Kombinationen av både varmare hav och vindar har gjort att nu har de börjat smälta. Om allt fruset färskvatten smälter höjs havsnivån med 60 meter, även om det skulle ta flera hundra år.  

Avsmältningen av Thwaitesglaciären, eller domedagsglaciären som den också kallas, har tagit fart de senaste 20 åren. Ted Scambos är övertygad om att den är i början av en brytpunkt. Forskarna befarar att den sakta kommer glida ut i havet och slås sönder.   

Svagheten med Scambos och andra forskares resultat är att de har relativt korta mätperioder. Men han menar att trenden är tydlig, och att havet runt Antarktis värms upp.  

– Kombinationen av vad vi förstår från våra datasimuleringar, studier av iskärnor och hur vi sett isarna förändras under de senaste 50 åren ger oss en god idé vad som håller på att ske – tillräckligt bra för att motivera att vi måste agera.

Nya insikter skapar hopp om mer tid

En ny studie nyanserar bilden av när farliga brytpunkter uppstår. Den visar att olika klimatsystem når sina tröskeleffekter vid olika temperaturer. Om den globala uppvärmningen saktar in kan flera klimatsystem som är nära en tröskeleffekt ”lugna sig” och de värsta konsekvenserna undvikas.   

Forskarteamet från brittiska Exeteruniversitetet och det brittiska centret för hydrologi och ekologi (UKCEH) skriver i tidskriften Nature att allt beror på hur snabbt planeten värms och att olika klimatsystem som Amazonas och Antarktis kommer att förändras i olika snabb takt. Insikten om skillnaderna mellan olika klimatsystem skulle kunna köpa mänskligheten mer tid att få ner utsläppen av koldioxid.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet