Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilket är ”skräckscenaroit” för havsisarna? Och hur mycket är en höjning med två decimeter egentligen? SVT:s reporter Calle Elfström reder ut. Foto: SVT

Så mycket kan havet stiga när glaciärisarna smälter

Uppdaterad
Publicerad

Inlandsisen på Grönland blir allt tunnare, glaciärerna i Antarktis krymper liksom i stort sett samtliga glaciärer i bergsmassiv jorden runt. Orsaken är det varmare klimatet.

Det varmare klimatet får isarna på jorden att smälta, och det får havsnivån att stiga. Den har redan stigit 20 centimeter, enligt FN:s klimatpanel IPCC, som måndag den 20 mars presenterar IPCC AR6 -– en summering av de sex rapporter som FN lagts fram sedan 2018.

Slutsatsen är att den globala snitt-temperaturen stigit 1,1 grad, och det beror helt på ökade utsläpp orsakade av människan.

Snabbare avsmältning

Grönlandsisen blir allt tunnare, Antarktis glaciärer krymper och nästan alla glaciärer i bergen är på väg att tyna bort. Och avsmältningen går allt fortare.

I videon kan du se hur mycket mer haven kan stiga, och vilken roll det spelar om länderna når klimatmålen. Och vad är det för skräckscenario i Antarktis som oroar forskarna extra mycket?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet