Så viktig är en extra timmes sömn

Uppdaterad
Publicerad

Sex timmar och 55 minuter. Så länge sover medelsvensken i snitt per natt. Men en ny brittisk studie visar att en timmes extra sömn gör stor skillnad på hur du mår – ända ner på gennivå.

I studien, som utfördes på Surreyuniversitetets sömncenter, lät man en grupp människor sova sex och en halv timme per natt medan en annan grupp fick sova sju och en halv timme, rapporterar BBC. Efter en vecka togs blodprov, och sen fick grupperna byta sömnmängd med varandra.

Resultaten visade att vissa gener stängs av och sätts på när man ändrar längden på nattsömnen. Sammanlagt påverkades 500 gener.

Påverkar diabetes och cancerrisk

När försökspersonerna minskade nattsömnen från sju och en halv till sex och en halv timmes sömn blev gener som rör inflammationer, immunförsvar och stress mer aktiva. Forskarteamet såg också en ökning av aktivitet hos gener som påverkar diabetes och cancerrisk.

När försökspersonerna sov en timme längre hände det motsatta – sjukdomsgenerna blev mindre aktiva.

Av studien konstaterar forskarna att även små förändringar i sömnmönstret kan ge dig bättre hälsa.

Svenska studier har visat att sömnbrist även påverkar empatin, kan leda till åldersdiabetes och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Elva procent av svenskarna har sömnproblem som klassas som svåra eller mycket svåra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.