De som tar tillskottet behöver inte sluta riktigt än. Det menar forskaren Johan Malm, docent i klinisk kemi.
– Det kan vara bra att sluta ta extra tillskott första maj och börja ta tillskott igen första oktober, säger Johan Malm.
D-vitamin är ett livsviktigt ämne som behövs för att kroppen ska ta upp kalcium. För lite D-vitamin kan bland annat leda till ett svagt skellett. Under vinterhalvåret står solen väldigt lågt i de nordiska länderna och UV-B-strålarna som behövs för att kroppen ska kunna producera D-vitamin filtreras bort i atmosfären.
Det enda naturliga sättet att under vintertid få i sig vitaminet är genom kosten. D-vitamin får vi främst genom att äta fet fisk, exempelvis lax, sill och makrill men även genom vissa mejeriprodukter som berikats med vitamin D.
En kontroversiell fråga
Frågan om D-vitamin som kosttillskott är en kontroversiell fråga. Om man frågar Livsmedelsverket bör man undvika tillskottet även under vinterhalvåret såvida man inte tillhör någon riskgrupp.
– Man tror att det är en genväg att äta vitaminpiller istället för att ha bra matvanor. Många lurar sig själva, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Enligt Åsa Brugård Konde är det inte vitaminbristen som är det stora problemet utan att vi äter för mycket socker, för lite grönsaker och frukt samt att vi har en dålig balans mellan hur mycket vi äter och rör på oss.
Kosten är fattig på D-vitamin
Johan Malm ställer sig tveksam till Livsmedelsverkets rekommendationer.
– Rent generellt kan man säga att vår kost är rätt D-vitaminfattig. Många dricker inte mjölk och de flesta äter inte sill och strömming alltför ofta. Lax äter många men kanske inte varje vecka.
Dock har även Livsmedelsverket insett att det kan vara svårt att få i sig D-vitamin under vinterhalvåret. Därför planeras berikningen av vissa livsmedel att öka och gälla fler produkter. Livsmedelsverket har ett förslag som varit på remiss och nu ska vidare till EU för notifiering. Förslaget beräknas träda i kraft i höst.
– Vi har sett att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin så vi har sett över lagstiftningen om att berika vissa livsmedel, säger Åsa Brugård Konde.
Solen – den bästa källan
Både Johan Malm och Livsmedelsverket är dock överens om att solen är den bästa källan för att få D-vitamin. Hur länge man behöver vistas ute sommartid för att få tillräckligt med D-vitamin beror på hur solen skiner och hur man är klädd. Har man shorts och t-shirt räcker det att vara i solen mellan 30 minuter och en timma.
– På sommaren ska man se till att man är ute en stund. Man behöver inte ligga och steka på stranden, säger Johan Malm.
Starkast mitt på dagen
I Sverige är solen just nu starkast mitt på dagen. Deana Bajic är meteorolog på SVT och menar att UV-B-strålarna återigen börjar nå marken.
– Ungefär mellan klockan 11 och 13 är solen som starkast men det skiljer sig åt från söder till norr, säger Deana, Bajic.