Igår rapporterades om att ett nytt ebolavaccin som amerikanska forskare har tagit fram har gett apor fullgott skydd mot Ebola i tio månader.
– Det är ett väldesignat experiment som de har arbetat länge med, långt innan Ebola blev aktuellt, säger Björn Olsen som är professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.
Olsen är en av Sveriges främsta forskare kring vaccinfrågor, och han menar efter att ha läst studien från de amerikanska forskarna att vaccinet med stor sannolikhet kommer att förändra möjligheten att bekämpa den dödliga sjukdomen radikalt.
Hur fungerar vaccinet?
– Det är i två steg. Först har de tagit ett protein från ebolaviruset och fört in det i aporna med hjälp av ett förkylningsvirus. Det gav makakerna ett skydd i några veckor. Därefter tog de samma protein från ebolaviruset och förde in det i aporna med hjälp av ett koppvirus. Det blev en riktig boost. Det visade sig att makakerna hade skydd mot Ebola i upp till tio månader.
Den första delen av vaccinet testas just nu på människor i Storbritannien och om allt går väl ska det testas i Mali och Gambia.
Kommer det att fungera på människor?
– Det är stor sannolikhet på att det kommer att fungera, apor och människor är ganska lika varandra.
Ebolaviruset förändrar sig snabbt när det sprider sig mellan människor. Hur kan vi veta att det här vaccinet kommer att fungera vid nästa utbrott?
– Det protein som forskarna har använt ligger i virusets själva struktur, och det förändras inte så snabbt.
Vilka ska bli vaccinerade?
– Först och främst är det sjukvårdspersonal, alltså de som hjälper de sjuka. Sedan de människor som lever runt omkring utbrottet, Experimentet med makakerna visade att det dröjde någon vecka innan aporna började producera antikroppar mot ebolaviruset.