Foto: TT

Stress ger kvinnor risk för blodpropp

Publicerad

Hjärtsjuka kvinnor och män reagerar olika när de utsätts för psykisk stress. De nya rönen kan användas för att förbättra vården av patienter med hjärtproblem.

Det har länge varit känt att stress är en stor riskfaktor för människor med hjärtproblem. Men nu har amerikanska forskare kommit fram till att den här risken ser olika ut för män och kvinnor. Man har tittat på hur män och kvinnor mår rent psykisk när de utsätts för stress samt hur det står till med deras hjärta och andra biologiska faktorer i kroppen.

Hjärtmätningar efter stresstest

Deltagarna i studien hade alla någon form av hjärtsjukdom. De fick först utföra tre olika mentalt stressframkallande test och sedan springa på ett löpband för att hjärtat skulle få jobba. Under det mentala testet och under viloperioden efteråt mätte forskarna förändringar i hjärtat med hjälp av EKG, tog blodprov, mätte hjärtfrekvens och blodtryck.

Kvinnor får blodpropp och män högt blodtryck

Det visade sig att kvinnorna i studien mådde psykiskt sämre än männen av att utsättas för stress. De fick mindre blodflöde till hjärtmuskeln som då drabbades av syrebrist och deras blodplättar klumpade ihop sig vilket ökar risken för blodpropp.

Männen fick å andra sidan en större förändring i både blodtryck och hjärtfrekvens än kvinnorna när de blev stressade.

– De här resultaten visar att psykisk stress påverkar den kardiovaskulära hälsan olika hos män och kvinnor. Det är viktigt att känna till de här skillnaderna när vi utvärderar och behandlar patienter med hjärtkärlsjukdom, säger Zainab Samad som lett studien vid Duke University Medical Center i Durham, North Carolina.

Ny intressant koppling

Gunilla Burell är filosofie doktor i psykologi och har jobbat mycket med hur hjärtpatienter ska hantera stress. Hon tycker att det är intressanta resultat med många potentiella implikationer.

– Att män och kvinnor med hjärtinfarkt skiljer sig åt i stressprofil och behandlingsbehov är ju känt sedan tidigare. Det intressanta i den här artikeln är kopplingen till de fysiologiska responsmönstren, det vill säga hur kroppen svarar på stress, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.