Trots förbud – farliga kosttillskott säljs i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kosttillskott som innehåller farliga ämnen säljs i svenska butiker, trots att de har belagts med försäljningsförbud. Det visar en kontroll som SVT Nyheter har gjort. I praktiken kan de, trots förbudet, fortsätta säljas inom e-handeln och av andra butiker.

Det tar bara en timme, sen har SVT:s reporter hittat flera kosttillskott ute i handeln som kan vara hälsofarliga. Det handlar om allt från fettförbrännande och prestationshöjande preparat till ayurvedisk naturmedicin.

Ett kosttillskott sägs vara prestationshöjande och fettreducerande. Det innehåller en kombination av synefrin och koffein som kan skada centrala nervsystemet samt hjärtats och blodkärlens funktion. Det blev förbjudet att sälja i ett antal kommuner 2016, men fanns ändå tillgängligt för försäljning på en e-handelssajt.

En annan produkt är ett ayurvediskt kosttillskott som sägs lindra problem med urinvägar och matsmältning. 2013 fick den produkten saluförbud, sedan det upptäcktes att preparatet innehåller för höga halter av bly, arsenik och kvicksilver. Detta kosttillskott fanns också ute för försäljning men drogs in av butiken när SVT Nyheter kontaktade dem.

Om preparatet fortfarande innehåller för höga halter av skadliga ämnen är oklart. SVT har inte funnit några undersökningar gjorda senare än 2013.

Ett annat kosttillskott sägs förstora brösten och innehåller ett ämne som är förbjudet av säljas inom EU. Det kunde man köpa på en e-handelssajt som enligt hemsidan säljer ”högkvalitativa kosttillskott”.

Kommunen: ”Inte förvånade”

Kosttillskott räknas som livsmedel, och det är kommunernas miljöförvaltningar som ansvarar för tillsynen av kosttillskott.

Om kommunen upptäcker ett farligt kosttillskott får det ett lokalt saluförbud, men kan i praktiken fortsätta säljas inom e-handeln och av andra butiker.

På miljöförvaltningen i Stockholm är de inte förvånade över att SVT:s reporter hittat hälsofarliga kosttillskott ute i handeln.

– Att du hittat preparat som inte borde finnas där är jag inte alls överraskad över. Det gör ju vi också i vår kontroll, säger Daniel Persson, chef för Livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen i Stockholm.

”Livsmedelskontrollen gör bara stickprov”

På Livsmedelsverket tycker de att systemet fungerar, men är medvetna om att farliga produkter kan finnas på marknaden.

– Livsmedelskontrollen kan bara göra stickprov, och då slinker det emellan saker som inte ska vara på marknaden, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Flera svenska företag som sålt hälsofarliga produkter har plockat bort dessa ur sitt sortiment efter att SVT Nyheter kontaktat dem.

Det indiska företaget som tillverkar det ayurvediska preparatet skriver till SVT Nyheter att de inte känner till säljförbudet. Och att vissa tungmetaller är nödvändiga i ayuvervedisk medicin för att göra den mer verksam. Företaget skriver inte vad de för höga halterna 2013 beror på.

Kosttillskott, en miljardindustri som ökar

  • Många kosttillskott är helt onödiga. För de flesta människor räcker den vanliga maten. Vissa människor kan behöva komplettera med vissa vitaminer och mineraler.
  • Överdosera inte kosttillskott.
  • Använd inte kosttillskott tillsammans med läkemedel utan att rådgöra med din läkare.
  • Använd inte kosttillskott istället för läkemedel.
  • Om du är gravid eller ammar bör du vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Många gånger vet man inte om de kan vara skadliga för fostret eller barnet

Källa: Livsmedelsverket

Kosttillskott, en miljardindustri som ökar

  • Mest säljs av det som kallas ”prestation” Där ingår näringstillskott, bodybuildingprodukter, samt en del av proteinprodukterna. Det såldes för 659 miljoner kr under de senaste tolv månaderna, och har ökat med nästan 100 miljoner senaste två åren.
  • Näst mest säljs av vitaminer/mineraler som sammanlagt sålde för 270 miljoner de senaste tolv månaderna,
  • Den tredje största kosttillskottkategorin är förkylning som sålde för 217 miljoner under de senaste tolv månaderna. Det har ökat från 160 miljoner för två år sen.

Källa: Nielsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.