Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se diamantens resa från jordens inre till forskarens hand. Foto: SVT, Unsplash

Uråldrig diamant visar på rekordmycket vatten i jordens inre

Uppdaterad
Publicerad

Diamanten bildades på 660 kilometers djup och for upp till ytan med vulkanisk magma. Nu har forskare hittat en hemlig gömma i den. Spela videon för att se hur diamanten blev till.

– Den är oren. Det gömmer sig ett mineral i diamanten, som bildades med vatten, säger forskaren Tingting Gu.

Att vatten kan lagras i jordens inre är redan känt, men hur mycket vatten som finns där nere vet vi inte. Den nya diamanten avslöjar att det kan finnas mer vatten, på fler ställen, och djupare ner än forskarna förut trodde. Mineralet i diamanten kan bära på 10 procent vatten, vilket är en rekordmängd.

Så här ser diamanten ut Foto: Tingting Gu

Mineraliserat vatten kan vara från rymden

Det händer att havsvatten fastnar i mineral och följer med dem ner under jorden, men det här mineralets vatten kan lika gärna ha kommit direkt från yttre rymden.

– Jag vill väldigt gärna studera diamanten igen för att förstå om vattnet kom från havet eller asteroider som slog ner under jordens födelse, säger Tingting Gu , som är forskare inom mineralogi.

Diamanten hittades i Karowe-gruvan i Botswana Foto: Tingting Gu

Diamantgruva på lavan

Diamanten är sannolikt hundratals miljoner år gammal och kommer från Karowe-gruvan i Botswana. Gruvan ligger i berg med en vulkanisk bergart som kallas kimberlit. Kimberliten kommer från ett vulkanutbrott som skedde för mycket länge sedan. Utbrottet måste ha varit snabbt och gasrikt för att kunna tvinga upp en diamant från 660 kilometers djup med mineralet intakt. I en långsam eruption hade mineralet istället förstörts. 660 kilometer ner finns den hårda nedre manteln, och diamanter från den är mycket sällsynta. Tingting Gu är en av de få som har fått undersöka diamanten.

– Vi kan bara borra strax över 12 kilometer ner, så diamanten är ovärderlig att få forska på. Det är ett stort privilegium, säger hon.

Artikeln publicerades i Nature Geoscience

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.