Vid en stor stormfällning kan granbarkborrar föröka sig okontrollerat. Foto: TT

Varmare klimat ”stressar” träden

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att skogens sårbarhet för skadliga insekter ökat. I takt med att klimatet blir varmare och skogar blir äldre blir risken för insektsskadegörare större.

Forskare har i en ny studie, publicerad i Nature Communications, kartlagt hur stor del av skogens biomassa som kan gå förlorad av skogsbränder, stormar och skadliga insekter. Forskarna har bland annat sett att den europeiska skogens sårbarhet för insektsutbrott har ökat. 

Viltskador, rötskador och insektsangrepp

Jan Stenlid är professor i skogspatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet och har tagit del av studien. Han berättar om ytterligare hot som den svenska skogen står inför. 

– Våra träd hotas just nu av viltskador, där hur stora älgstammarna är spelar roll för hur många träd som blir uppätna. Även rötskador på gran och dödlighet i tallungskog orsakade av svampangrepp är aktuella, samt även hotet från granbarkborrar, säger Jan Stenlid. 

Jan Stenlid delar bilden av att ett varmare klimat ökar risken för insektsskador på skog.

– Torka gör träden stressade och då blir deras försvar mot barkborrar kraftigt försvagat. Då kan de exempelvis producera mindre kåda, vilket gör dem mer mottagliga för barkborrar, fortsätter Jan Stenlid.

Varmare klimat förvärrar skadorna

Den extremt varma sommaren 2018 har resulterat i det största utbrottet av granbarkborrar som någonsin registrerats. Uppskattningsvis har 17 miljoner kubikmeter granskog dödats av granbarkborren under åren 2018 – 2020. Det här utbrottet är ännu inte över, enligt Martin Schroeder, professor i skogsentomologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi kan på goda grunder säga att skadorna kommer att öka i ett framtida varmare klimat i vissa områden. I Sverige tror vi att det största hotet vad det gäller insektsskadegörare är just granbarkborren, förklarar Martin Schroeder. 

Riskfaktorerna hänger ihop

Något som också förvärrar barkborresituationen är stora stormfällningar. Ett exempel är granbarkborreutbrottet som startade efter stormen Gudrun när stora mängder stormfällda träd blev liggande i skogen över sommaren. 

– De här skadorna är jätteberoende av varandra. De stormfällda träden försvarar sig sämre mot barkborrar vilket gör att de kan föröka sig okontrollerat. Allt hänger ihop, säger Jan Stenlid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.