– Det här kanske ger ytterligare en anledning faktiskt att äta mindre kött och mer vegetariskt, anser Magnus Gisslén som är professor och infektionsöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset efter att ha läst studien. Foto: Jessica Gow/TT

Vegetarisk kost verkar minska risken för svår covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 3 000 läkare och sjuksköterskor i Europa och USA har fyllt i en kostenkät. De som äter vegetariskt har 73 procents minskad risk att bli svårt sjuka i covid-19 visar studien. LCHF-diet verkar däremot inte alls skydda mot svår covid-19.

Pescetarianer, alltså vegetarianer som också äter fisk, hade 59 procents minskad risk att drabbas av svår covid-19-infektion. Att äta en LCHF-diet med lite kolhydrater och mycket protein verkade däremot inte skydda mot att bli svårt sjuk i covid. Snarare tvärtom, men de resultaten är inte statistiskt säkra. I enkäten frågades också om hälsokost, stenåldersdiet och medelhavskost liksom hur ofta de svarande åt 47 vanliga livsmedel.

Nyttiga näringsämnen hjälper immunförsvaret

En av anledningarna till resultaten tror forskarna bakom studien är att en växtbaserad kost innehåller många näringsämnen, vitaminer och mineraler som stärker immunsystemet. Fisk innehåller mycket D-vitamin och omega 3-fettsyror som är gynnsamma för kroppen.

138 drabbades av svår covid-19

Studien är publicerad i British Medical Journal och bygger på en enkät via Survey Healthcare Globus network som besvarats av 2 884 vårdpersonal som jobbat nära covidpatienter i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien och USA. Av dem var det 568 som insjuknat i covid-19 (symptom eller positivt test) varav 138 i svår covid-19. Studien gjordes i juli-september 2020 då nya virusvarianter ännu inte var vanliga.

Fler män än kvinnor

Forskarna har tagit hänsyn till bland annat ålder, kroppsmasseindex, livsstil och etnicitet, men det kan finnas andra faktorer än kosten som påverkar effekten. Så något säkert orsakssamband till dieten kan inte dras utan fler studier behövs. 70 procent av de undersökta var dessutom män, så slutsatserna för kvinnor är mindre säkra.

– Att äta mer vegetariskt vet vi är nyttigt på många andra sätt, så det är klart att det här kanske faktiskt ger ytterligare en anledning att äta mindre kött och mer vegetariskt, anser Magnus Gisslén som är professor och infektionsöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset efter att ha läst studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.