”Vetenskapen är extremt tydlig med vilka åtgärder som behövs”, säger Line Gordon som är docent i systemekologi och en av 270 svenska forskare som ställt sig bakom klimatmanifestationen. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet

”Vetenskapen är extremt tydlig med vilka åtgärder som behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Idag den 15:e mars hålls världens största klimatmanifestation. Över 1600 städer har registrerat sitt deltagande, där ungdomar runtom i världen samlas under en gemensam strejk. Nu får de stöd av över 360 svenska forskare.

I en artikel på DN debatt idag skriver 270 svenska forskare att det finns starka vetenskapliga stöd för oron över människans klimatpåverkan och skador på miljön. På Aftonbladet ger ytterligare 91 forskare sitt medhåll  för manifestationen.

En av dem som ställt sig bakom initiativet är Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och docent i systemekologi.

Skolstrejk för klimatet

– Jag tycker det är helt självklart att stå bakom detta. Vetenskapen är extremt tydlig med vilka kraftiga åtgärder som behövs för att vi ska klara Parisavtalets mål. Det är ett ansvar som forskare att förmedla den kunskap vi har, säger hon.

Planetens framtid

Det har gått fyra år sedan Parisavtalet inleddes och koldioxidutsläppen har fortfarande inte minskat. Många forskare menar att det är omöjligt att bryta trenden och minska utsläppen med 70 procent fram till 2050, vilket krävs om uppvärmningen ska hållas under två grader.

– Jag vet vilka risker vi tar när det gäller planetens framtid. Och jag vill kunna säga till mina barn att jag gjorde det som krävdes för att ändra planetens riktning när vi fortfarande hade chansen, säger Line Gordon.

Inte bara Sverige

Forskarstödet finns inte bara i Sverige. I ett internationellt initiativ som kallar sig Scientists for Future har i dagsläget 23 000 forskare i Europa undertecknat sitt stöd och ställt sig bakom de strejkande ungdomarna.

– Jag tror att sådana här demonstrationer är någonting som politiker och olika aktörer världen över behöver förhålla sig till framöver. Sker det inte starka åtgärder kan vi nog förvänta oss fler av dessa initiativ, säger Line Gordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstrejk för klimatet

Mer i ämnet