Tjänstemannen dömdes i Stockholm tingsrätt under fredagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Villkorlig dom för tjänstefel vid ambassaden i Nigeria

Publicerad

En tjänsteman har dömts till villkorlig dom för att ha handlat och beslutat i ärenden där en vän varit delaktig.

Under fredagseftermiddagen meddelade Stockholms tingsrätt att den dömt en tjänsteman för att uppsåtligen begått tjänstefel.

Personen arbetade vid Sveriges ambassad i Abuja, i Nigeria och ska där ha haft arbetsuppgifter som bestod i att pröva ansökningar om så kallad visering – tillstånd att resa in i ett land – enligt EU:s viseringskodex.

I sitt yrkande skriver åklagaren bland annat:
”Gärningarna är att bedöma som grova då de varit avsedda att användas som identifieringshandlingar i Schengenområdet och annars varit av särskild farlig art.”

Hanterade en väns ärende

Tjänstefelen har bestått i att personen har handlagt och beslutat i flera ärenden trots att det förelåg jäv; en vän till tjänstemannen ska ha varit delaktig och intressant i dessa, skriver Stockholm tingsrätt i ett pressmeddelande på sin hemsida:

”Tjänstemannen har även dömts för att i några ärenden inte ha följt viseringskodexens bestämmelser i fråga om kontroller av handlingar, av sökandenas utsagor om syftet med resan och/eller av att de haft tillräckligt med pengar för resan.”

Har frikänts från flera misstankar

Personen misstänktes också för att ha prövat typer av visumansökningar som den svenska ambassaden i Nigeria inte varit behörig till detta. I dessa ärenden har tjänstemannen frikänts. Tjänstemannen har även frikänts från misstankarna om medhjälp eller anstiftan till grov urkundsförfalskning.

Flera ärenden har ogilltats

Brotten ska ha skett under 2014 och åtalet omfattade 74 ärenden om Schengenviseringar för turism i Sverige, men flera av ärendena har ogillats.

Ursprungligen stod tjänstemannen åtalad för grovt tjänstefel, men dömdes för tjänstefel av normalgraden.

SVT Nyheter har sökt Utrikesdepartementet, UD, för en kommentar.

Fakta: EU:s viseringskodex

Visa

EU:s viseringskodex från år 2009 är ett gemensamt regelverk för Schengenländerna och är direkt tillämplig i Sverige.

Kodexen innehåller bland annat regler om vilket konsulat som är behörigt att pröva en ansökan om visering.

I kodexen finns även bestämmelser om vilka kontroller beslutsfattaren ska göra i ett viseringsärende.

En bedömning ska göras bland annat i fråga om sökanden utgör en risk för olaglig invandring och om sökanden har för avsikt att lämna medlemsstaternas territorium när den visering som sökanden har ansökt om löper ut.

Finns inte förutsättningar att bevilja en viseringsansökan ska den avslås.

Källa: Stockholms tingsrätt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer