Kvinnan gjorde verklighet av hotet samtidigt som mannen filmade hela händelsen – en video som har setts över 40 miljoner gånger via Twitter

Kvinna åtalas efter rasistiskt påhopp i Central Park

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i New York som ringde polisen efter att ha uppfattat en svart man som hotfull har åtalats, rapporterar amerikanska medier. Den uppmärksammade händelsen har setts som ett uttryck för rasism mot svarta i USA.

Mötet mellan den vita kvinnan och den svarta mannen ägde rum i Central Park i slutet av maj. Mannen, en fågelskådare, påpekade för kvinnan att hon måste ha sin hund kopplad, varpå kvinnan hotade med att ringa polisen och säga att en ”afroamerikansk man hotar” henne.

Kvinnan gjorde verklighet av hotet samtidigt som mannen filmade hela händelsen – en video som har setts över 40 miljoner gånger via Twitter.

Bad om ursäkt

På kort tid förlorade kvinnan sitt jobb och fick utstå massiv kritik på sociala medier, följder som mannen har beklagat.

– Om vårt mål är att förändra de underliggande faktorerna är jag inte säker på att vi når det genom att den här unga kvinnans liv förstörs, sade han i en intervju med The New York Times i maj.

Kvinnan har i sin tur offentligt bett om ursäkt och sagt att hon agerat olämpligt.

Bränsle till rasismdebatt

Nu har en åklagare valt att åtala henne för falsk anmälan, ett brott som sällan leder till åtal, enligt juridiska experter som The New York Times har talat med.

Incidenten inträffade i samband med att en protestvåg mot polisbrutalitet mot svarta spreds över hela USA och gav nytt bränsle till debatten om rasism mot svarta amerikaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.