Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid partiets kongress tidigare i år och skribenten, Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström. Foto: Stefan Jerrevång / TT
Debattinlägg

”Vi måste sluta pumpa in pengar i klimatkraschen”

Opinion ·

”Det krävs stort politisk mod för att sluta pumpa in skattepengar i klimatkraschen. Miljöpartiet måste driva en radikalare miljöpolitik nästa mandatperiod”, skriver Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom.

Om debattören

Hanna Lidström (MP)
Språkrör Grön Ungdom

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Stormen Harvey har lämnat 30 000 hemlösa i Texas. I Indien, Bangladesh och Nepal har 18 000 skolor behövt stänga på grund av översvämning. Stormen Irma lämnar två tredjedelar av invånarna på Puerto Rico strömlösa.

Behovet av kraftfull klimatpolitik har aldrig varit större – och därför måste Miljöpartiet bli modigare.

Miljöpartiet har utan tvekan inlett den gröna omställningen. Regeringen har satt mål för att fasa ut fossila bränslen och tagit steg för att nå dit: satsningar på solceller, cyklar, hållbara städer, transporter, bränslen och skatter.

Nästa mandatperiod borde Miljöpartiet växla upp satsningarna, och viktigast är att våga storsatsa på tågen. På både utbyggnaden av höghastighetståg och ett fungerande tågnät i hela landet.

Många snackar om att de vill rädda klimatet, men det är bara med Miljöpartiet saker verkligen händer.

Moderaterna tror att klimatet räddas med fler skattesänkningar, mer motorvägar, gammal kärnkraft och genom att stoppa ny tågräls.

Centerpartiet vill kalla sig ett grönt parti men har som viktigaste fråga att låta flygresenärer fortsatt förstöra klimatet obeskattat.

Liberalerna kämpade för att förhindra ett mål på 100 procent förnybar energi.

Kristdemokraternas klimatpolitik är obefintlig.

Alliansen är ett oerhört deprimerande regeringsalternativ för klimatet.

Det betyder inte att vi kan slappna av. Världen hade mått bra av en opposition som brydde sig om klimatet på riktigt, men eftersom det saknas i Sverige ligger ännu större ansvar på Miljöpartiet att lägga fram tuff klimatpolitik.

Klimatpolitik ska vara populär.

Vi ska visa att ett klimatsmart samhälle är roligare att leva i: där vi köper tjänster i stället för prylar, där städerna myllrar av kulturliv, uteserveringar och gröna parker istället för bilköer. Där det är lättare att ta sig till jobbet, fritidsaktiviteten eller vännerna även för de som inte har en bil.

Därför är det bra att vi gjort roliga och härliga satsningar: att det blir billigare att köpa elcykeln, reparera kylskåpet och installera solcellen.

Men klimatpolitik får inte vara mesig. Det är lättare att göra satsningar på det som är bra än att också försvåra för det som är dåligt för planeten – och vi ska göra både och.

Sköna satsningar blir riktigt viktiga om de banar vägen för hårdare tag mot utsläpp.

Nu kommer flyget för första gången äntligen att stå för en liten del av de skador deras utsläpp orsakar. Det är efterlängtat och vi ska göra mer politik som får ner utsläppen på riktigt.

Mest akut är att komma åt utsläppen från den tunga trafiken, som ökar oroväckande.

Lastbilar är inte ett hållbart sätt att transportera stora mängder gods på. Dessutom subventioneras fossila subventionerna med enorma summor – 48 miljarder kronor 2010 enligt Naturvårdsverket.

Det krävs stort politisk mod för att sluta pumpa in skattepengar i klimatkraschen, och för att våga beskatta det miljödåliga.

På hela den politiska skalan är det bara Miljöpartiet som kan stå för det modet.

Ska Sverige gå före i att rädda världen är det upp till oss. Därför menar vi i Grön Ungdom att Miljöpartiet måste driva en radikalare miljöpolitik nästa mandatperiod.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.