Citron- och stjärnaniskokta päron med kolasås

Citron- och stjärnaniskokta päron med kolasås

Publicerat:

Tillagningstid:

Päronen får en fin smak av stjärnanis som passar så bra till kolasåsen. Får du över kolasås går det bra att spara den några veckor i kylen.

Ingredienser

6portioner

  • 6st
    päron
  • 7dl
    vatten
  • 1,5dl
    strösocker
  • 1st
    ekologisk citron (rivet skal och saft)
  • 3st
    stjärnanis

Kolasås

  • 3dl
    vispgrädde
  • 200g
    muscovadosocker (ljust eller mörkt)

Tillbehör

  • vaniljglass eller lättvispad grädde

Så lagar du

1. Häll vatten och socker i en stor kastrull som rymmer päronen. Riv det gula skalet och pressa saften ur citronen. Tillsätt skal, saft och stjärnanis i lagen. Koka upp.

2. Skala päronen och skär av en bit av botten så at de kan stå stadigt. Lägg ner päronen i lagen och låt sjuda under lock 20–35 minuter tills de är mjuka. Koktiden kan variera mycket beroende på sort, morgnad och storlek. Prova då och då med sticka att de är mjuka. Låt päronen kallna i lagen.

3. Kolasås: Koka upp grädde och muscovadosocker. Låt sjuda ca 10 minuter utan lock på svag till medelvärme tills såsen känns lite trögflytande. Låt den kallna.

4. Servera päronen med en klick kolasås och vispgrädde eller vaniljglass. Sås som blir över kan sparas i kylen ett par veckor. Förvara i glasburk med lock.

Dela det här receptet med dina vänner!