Fryst lingontårta

Fryst lingontårta

Publicerat:

Tillagningstid:

Frysta lingon går alldeles utmärkt att använda i den här tårtan. Det är en perfekt dessert som kan stå färdig i frysen långt före festen.

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 50g
    smör
  • 120g
    digestivekex (ca 8 st)
  • 1msk
    kakao

Lingonparfait

  • 200g
    lingon (tinade)
  • 1dl
    strösocker (+3 msk)
  • 3st
    äggulor
  • 3dl
    vispgrädde
  • 2dl
    marängdroppar eller grovkrossade maränger

Garnering

  • marängdroppar
  • lingon

Så lagar du

1. Botten: Smält smöret. Finfördela kexen till smulor i matberedare eller lägg dem i en påse och krossa med kavel. Blanda med kakao och smör.

2. Kläm fast ett papper i botten på en form 18–20 cm i diameter med löstagbar botten. Fördela smulorna till en jämn botten i formen. Ställ i kyl eller frys.

3. Mosa lingonen med 1 dl socker, gärna med potatisstöt eller gaffel, rör tills sockret löst smält.

4. Vispa äggulor och 3 msk strösocker till ljust skum. Tillsätt de rårörda lingonen. Vispa grädden men inte alltför hårt och vänd ner den med i äggule- och lingonsmeten. Vänd till sist ner marängerna. Häll smeten i formen. Frys minst 4 timmar.

5. Lossa kanterna och garnera tårtan med minimaränger och lingon. Låt den temperera sig en stund före serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!