Gubbröra á la Mannerström

En skiva bröd med gubbröra på och en skål som full av gubbröra och en sked i den.

Publicerat:

Tillagningstid:

I det här programmet av Timjan, tupp & tårta passar vi på att hylla en man som betytt väldigt mycket för den svenska gastronomin, inte minst då han var en av de som tog in det franska köket i Sverige. Vi talar så klart om Leif Mannerström och hur hyllar man honom bättre än med en av hans favoriträtter; gubbröra?

Ingredienser

4portioner

  • 3st
    matjessillfilé, mogna och lagrade
  • 1st
    rödlök
  • 2st
    ägg, hårdkokta
  • 1msk
    kapris
  • 1knippa(or)
    dill
  • 1knippa(or)
    gräslök
  • 1dl
    majonnäs
  • 2msk
    crème fraiche
  • salt och peppar

Till servering

  • knäckebröd, gärna ugnsrostat
  • dillkvistar

Så lagar du

1. Skär matjesfiléerna i tärningar.

2. Skala och finhacka rödlöken.

3. Skala och hacka äggen.

4. Hacka kaprisen.

5. Finhacka dill och gräslök.

6. Blanda alla ingredienser till röran väl. Smaka av med salt och peppar.

7. Servera gärna på knäckebröd och garnera med dillkvistar. Rosta gärna knäckebrödet lite extra i ugnen först.

Tips

Gubbröran blir bara godare om den får stå ett tag så om du har möjlighet förbered den gärna dagen före. Får du tag på matjesillsfiléer från förra säsongen är de bäst; fulla med smak, sälta och umami!

Dela det här receptet med dina vänner!