Saffransfudge

Saffransfudge

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Här kommer fudge i en härligt julgul färg med en av helgens favoritkryddor. Gillar du saffransbullar är det här en bra uppföljare som du kan njuta av hela helgen.

Ingredienser

  • 5dl
    kokosgrädde
  • 3dl
    strösocker
  • 6msk
    ljus sirap
  • 1g
    saffran
  • 6cl
    madeira
  • 200g
    vegansk vit choklad
  • 2dl
    skalade, rostade och saltade pistagenötter, alternativt solrosfrön eller pumpakärnor
  • zest från en lime
  • flingsalt
  • chiliflakes

Så lagar du

  1. Rosta pistagenötterna i torr panna och salta med en nypa flingsalt.
  2. Blanda ut saffranet i madeiran och låt stå medan du kokar kokosgrädden, sockret och sirapen till 120 grader i en kastrull.
  3. Ta av kastrullen från plattan, blanda ner saffransblandningen, limezest och den vita chokladen i gräddblandningen och rör till en jämn smet.
  4. Häll i de rostade pistagenötterna sist.
  5. Häll fudgeblandningen i en plastad form, strö över flingsalt och chiliflakes och låt den stelna några timmar i kylskåpet.
  6. Skär i små munsbitar och bjud laget runt!

Obs! Viss madeira är inte klassat som ett “veganskt vin” eftersom producenten får använda traditionella klarningsmetoder som casein/albumen (mjölkprotein/äggviteämne) i klarningsprocessen. Det är inga tillsatser, utan processhjälpmedel som sedan fälls ut med vinets egna proteiner. Men om det inte känns bra så går utmärkt att lämna bort madeiran helt.

Dela det här receptet med dina vänner!