Ukha, rysk laxsoppa med potatis/kantarellstomp

Djup vit tallrik med potatis, lök och en stor bit lax.

Publicerat:

Tillagningstid:

En soppa med inspiration från min tid i Ryssland. Tänk på att lax ger en kraftig fisksmak och inte får sjuda med för länge!

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    laxhuvud
  • 1liter
    vatten
  • 2msk
    cognac
  • 2st
    gul lök, 1 till buljong, 1 till stomp
  • 1st
    morot
  • 200g
    potatis
  • 100g
    kantareller
  • 1msk
    smör
  • 240g
    lax i tunna skivor från magbiten/slaget
  • 1dl
    rapsolja
  • salt & vitpeppar
  • skinn från 1/4-dels lax

Så lagar du

1. Koka upp vattnet med en grovhackad lök och skivad morot, när vattnet kokar lägger du i laxhuvudet och låter det försiktigt sjuda i 15 minuter. 

2. Ta sedan upp huvudet och låt buljongen reducera något, tillsätt cognacen och smaka av med salt och vitpeppar.

3. Baka potatisen i glöden med skalet på tills den är mjuk, baka samtidigt en gul lök. 

4. Skrapa allt kött från laxskinnet och grilla skinnet hårt.

5. Fräs svampen i smör och hacka den grovt.

6. Stompa potatis och lök, rör ner svampen och smaka av med salt.
Hetta upp oljan tills den precis börjar ryka. Var försiktig!

Servering
Börja med några matskedar av potatisen i botten av en djup tallrik. Häll över buljongen med grönsakerna. Toppa med den råa laxen och skeda över den heta oljan för att tillaga laxen. Smula över laxskinnet.
 

Dela det här receptet med dina vänner!