Grillat rökt älghjärta med eldbakad rotselleri, picklad silverlök, kryddig skysås

En trätallrik med lök, kött och sky.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att röka råvaror är så himla gott, men att röka älghjärta va fantastiskt gott. Framförallt när man smaksätter den med aromatiska kryddor.

Ingredienser

2portioner

  • 1/3st
    älghjärta, skivad i grytbitar
  • 1st
    näve hö
  • 0,5st
    rotselleri
  • 1st
    silverlök
  • 1msk
    socker
  • 1msk
    vinäger
  • 1msk
    rapsolja

Kryddig Smörås

  • 5st
    grillade vitlöksklyftor
  • 1tsk
    garamasala
  • 0.5tsk
    Berbere krydda
  • 3msk
    smör
  • 1dl
    harbuljong/kalvbuljong

Topping

  • persilja

Så lagar du

1. Salta och olja in älghjärtsbitarna. 

2. Trä på spett, grill på hög värme ca 3min på varje sida. Fyll en gryta med hö, Lägg älghjärtsbitarna på och tänd eld på höet. Sätt lock på så fort rök bildats, låt stå ca 10min.

3. Kasta in lök och selleri i elden, låt ligga ca 20min. Ta ut och skala, dela rotsellerin i småbitar och löken i skivor. Dressa löken med socker, vinäger och rapsolja. Ställ åt sidan. 

4. I en stekpanna fräs garamasala och berbere krydda i smöret ca 10sekunder. 

5. Häll i rotselleribitarna och buljongen koka ihop ca 3-4min. 

Servera allting. Toppa med persilja. 

Dela det här receptet med dina vänner!