Kantarellsoppa på laxbuljong

En vit tallrik med gul soppa. Det finns kantareller och dillkvistar i soppan.

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    En mustig och smakrik soppa lagad från grunden. Det här är riktig mat på rejäla råvaror.

    Ingredienser

    2portioner

    Buljongen

    • 1st
      laxhuvud
    • 200g
      rotsaker, tex morötter, palsternacka, rotselleri, fänkål
    • 3kvist(ar)
      dill
    • vatten så att det täcker

    Kantarellsoppa

    • 5dl
      laxbuljong
    • 1liter
      kantareller
    • 1msk
      smör
    • 2dl
      grädde
    • 100g
      rå lax
    • 1knippa(or)
      dill
    • 2nypa(or)
      löksot
    • 1st
      ströbröd
    • 100g
      rålax

    Så lagar du

    Buljong på laxhuvud

    En buljong kan du använda till soppor och såser men också koka potatis, ris och pasta i. Du kan också använda buljongen som vätska i brödbak. Spara skal och stjälkar för att använda i buljongen! Dessa kan du frysa och ta ut eftersom. Spara gärna rotsakerna som kokat med i buljongen lägg dem i soppan eller smaksätt dina dillstuvade potatisar med dem. 

    Gör buljongen så här: 

    1. Börja med att klippa bort gälarna på laxhuvudet. 

    2. Rosta av huvudet snart så den får härlig smak av kolet. Lägg den i en kastrull och täck med vatten. 

    3. Rosta lite rotsaker och lägg ner i tillsammans med laxhuvudet låt sjuda i 20 minuter. 

    4. Sila av och använd till soppan och till att koka potatis i. 

    Kantarellsoppa

    Löksot eller lökaska gör man av det brända skalet på purjolök eller vanlig lök. Använd fantasin då allt lökskal går att sota. Mortla det brända skalet med en nypa salt och du har en fantastisk smaksättare som lyfter det mesta. 

    Gör soppan så här: 

    1. Reducera ihop grädden och låt axbuljongen koka ner den något. 
    2. Smörstek kantarellerna, spara hälften kvar i stekpannan och lägg den andra i buljongen. De kantarellerna som du har i stekpannan fortsätter du fräsa i några minuter och avsluta med att strö över ströbrödet och lite löksot. 

    3. Tärna laxen fint och blanda med dill och salta och peppra den, lägg upp i två skedar. Slå upp soppan och toppa upp med de stekta kantarellerna strö över lite dill och löksot.  

    Dela det här receptet med dina vänner!