Julien Lizeroux och Pernilla Wiberg. Foto: BILDBYRÅN

Franska ilskan efter nya alpina regeln: ”Vilket skämt”

Uppdaterad
Publicerad

En ny regel i den alpina kombinationen inför den kommande säsongen kommer att gynna fartåkarna. Det får den franska slalomspecialisten Julien Lizeroux att rasa.
– Tack FIS för det här, verkligen ett stort steg framåt! Vilket skämt!, skriver han på Twitter.

Det var under FIS årliga konferens i helgen som den nya regeln i kombinationen offentliggjordes. I stället för att vända på startordningen efter fartgrenen kommer placeringen där att vara åkarnas startnummer i slalomen.

Alla som vet något om alpin skidåkning vet att det är bäst att börja. Backen håller högst kvalité för startnummer ett och det krävs hög nivå på åkningen för att tackla en uppkörd bana. Den nya regeln gynnar alltså fartåkarna.

Ett beslut som har stöd hos 70 procent av de tillfrågade åkarna, efter en undersökning, men som skapat fransk ilska.

– Tack FIS för det här, verkligen ett stort steg framåt! Vilket skämt!, skriver den franska slalomspecialisten Julien Lizeroux på Twitter.

I kommentarsfältet på Lizerouxs tweet syns den slovenska fartdrottningen Ilka Štuhecs kommentar.

– Jag gillar det faktiskt (smiley) fråga fartåkarna (smiley med gloria).

Wiberg: ”Träna mer slalom om du är dålig på det”

SVT Sports expert Pernilla Wiberg, som har vunnit både OS- och VM-guld i kombination, är inne på samma spår.

– Jag tycker att det är jättebra. Jag är ju en gammal världsmästare och olympisk mästare i kombination så det är klart att jag gillar den här grenen, säger Wiberg och lägger till:

– Det jag har sagt till alla som har klagat är att ”ja, men träna mer slalom då om du är dålig på det”. Det är roligt att det rör på sig och jag tycker att det här är ett bra grepp.

Julien Lizeroux, slalomspecialist. Foto: BILDBYRÅN

Kombinationen var nära att skrotas

Det var många som trodde att den alpina kombinationen var på väg bort från tävlingsschemat. FIS alpina kommitté la fram ett förslag under Åre-VM i början på året som innebar att kombinationen skulle skrotas.

FIS styrelse, som sällan går emot kommitténs förslag, kom då med det oväntade beslutet: Den alpina kombinationen skulle vara kvar ändå och i veckan kom beskedet om regeländringen efter att åkarna tillfrågats.

– Det var, som jag känner det, det första riktiga demokratiska beslutet. Jättekul!, säger Pernilla Wiberg som var med på FIS-konferensen som ordförande för en arbetsgrupp kring säkerhet.

Om de åkare som svarat på undersökningen är övervägande fartåkare eller inte är inte officiellt.

Fler ändringar

Även i parallellslalom kommer det att ske förändringar denna säsong. Allt för att den, enligt FIS, ska bli mer ”TV-vänlig”. I stället för att de 32 åkare som gått vidare från kvalet får välja bana i utslagsfasen kommer banvalet att lottas.

Alpina kombinationen 2019/2020

Visa

Damernas tour
Val d'Isère
Altenmarkt-Zauchensee
Crans Montana
La Thuile

Herrarnas tour
Bormio
Wengen
Hinterstoder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer