Anna Swenn-Larsson poserar med den svenska flaggan efter andraplatsen i slalom. Foto: TT

Swenn-Larsson tog karriärens första VM-medalj: ”Sjukt magiskt!”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Swenn-Larsson säkrade Sveriges första medalj i VM i Åre. Hon tog silver i damernas slalom efter att ledande Wendy Holdener stod för en supermiss. Mikaela Shiffrin tog guld trots att hon brottades med sjukdom.

– Det här är bara helt sjukt magiskt, säger Swenn-Larsson till SVT Sport.

Anna Swenn-Larsson gick ut som tvåa i andra åket och hon höll för trycket inför hemmapubliken. Det var svenskans första medalj i ett mästerskap.

– Det känns så sjukt och jag är så jäkla glad att få göra det här inför den här publiken på hemmaplan, säger Swenn-Larsson till SVT Sport.

I målfållan fick 27-åringen se ledande Wendy Holdener köra ur och därmed säkrade svenskan silvret.

– Jag kommer inte ens ihåg åket men det var ju uppenbarligen bra.

Swenn-Larsson fick sitt genombrott 2014 med en pallplats i slalomen i Åre men det var inte förrän i januari i år som hon var på pallen igen.

– Det var jättetufft men jag visste alltid att jag kunde vara med och kämpa i toppen. Jag har tränat hårt och nu är jag här.

SVT Sports expert Maria Pietilä-Holmner hyllar sin förra lagkamrat.

– Hon åker otroligt snabbt på träning. Men hon har haft några säsonger där hon tappat rankning, säger Maria Pietilä Holmner.

”Har varit en dröm”

– Hon har ett sådant självförtroende och ett sådant lugn. Hon är så cool att våga dra på ett sådant här åk.

Inför den jublande hemmapubliken tog 27-åringen Sveriges första medalj i mästerskapet.

– Det har varit en dröm att ta mästerskapsmedalj. En dröm har gått i uppfyllelse, säger Swenn-Larsson.

Mikaela Shiffrin låg trea inför andra åket efter att ha sett hängig ut under dagen. Men amerikanskan gick på knock i andra åket och vann med 58 hundradelar och tog fjärde raka guldet i disciplinen – vilket ingen varken kvinnlig eller manlig åkare tidigare lyckats med.

– Ett speciellt grattis till Anna Swenn-Larsson som har haft en så bra utveckling det sista året. Hon är en riktigt bra motståndare. Hon har åkt så bra och det är verkligen speciellt att dela det här med henne, och Petra Vlhova också, säger Shiffrin till SVT Sport.

Slovakiska Petra Vlhova körde upp sig från femte plats och knep bronset.

Frida Hansdotter slutade femma efter ett stökigt andra åk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.