Tyske alpinisten Stefan Luitz tog hjälp av syrgas för att återhämta sig i samband med segern han tog i storslalomtävlingen i Beaver Creek den 2 december.

Luitz tog förbjuden syrgas – får rätt i skiljedomstol

Uppdaterad
Publicerad

Alpinåkaren Stefan Luitz använde syrgas under en tävling i Beaver Creek och blev av med sin seger.

Men efter överklagande till CAS får tysken nu rätt mot FIS, skriver Reuters. Därmed får han tillbaka segern i tävlingen.

Det var under en storslalomtävling i Beaver Creek, USA, i december som den tyske alpina åkaren Stefan Luitz blev ertappad med att ha inhalerat syrgas under en tävling som han sedan vann.

Turerna har varit flera kring den alpina stjärnan och så sent som i mitten av januari diskvalificerades han från tävlingen och fråntogs därmed segern.

Kommer få tillbaka sina prispengar

Men efter en överklagan till idrottens skiljedomstol (CAS) får han nu rätt. FIS regler hamnar, menar de, i konflikt med Wadas regler, som är prioritet i fallet.

– Idrottarens överklagande mot FIS, internationella skidförbundet, har upphävts, berättar CAS i ett uttalande enligt Reuters.

– Stefan Luitz är inte längre diskvalificerad från storslalom-tävlingen i Beaver Creek. Har han förlorat några medaljer, poäng och priser ska de återkallas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.