Tyske alpinstjärnan Stefan Luitz tog hjälp av syrgas för att återhämta sig i samband med segern han tog i storslalomtävlingen i Beaver Creek.

Efter SVT:s avslöjande – alpinstjärna straffas för syrgasfusk

Publicerad

Efter SVT Sports avslöjande om att tyske alpinstjärnan Stefan Luitz tog syrgas i samband med en storslalomtävling han vann har Internationella Skidförbundet (Fis) diskvalificerat honom.
”En konsekvens av regelbrottet”, skriver Fis i ett uttalande.

Det var mellan första och andra åket i Beaver Creek som Stefan Luitz ertappades med att inhalera förbjuden syrgas. Bilder på tilltaget läckte ut och en utredning startades.

Nu har Fis dom fallit: Luitz blir av med segern och 100 världscuppoäng samt straffas med drygt 400 000 kronor i böter. Han slipper avstängning.

Att inhalera syrgas anses inte vara dopningsklassat enligt Wada men är förbjudet enligt Fis.

Tysklands alpina landslag och Luitz kan överklaga till Internationella skiljedomstolen Cas.

”Oroväckande”

När Luitz avslöjades kritiserades han av SVT Sports expert Pernilla Wiberg.

– Att det nu kommer upp är lite oroväckande, speciellt att man gör det på tävling för det var det man inte ville ha. Det är jättesvårt att kontrollera på träning och sådant. Syrgas tar man ju för att återhämta sig bättre, sade Wiberg då.

– Det är en etisk fråga för mig. Jag tycker inte det ser bra ut att det ser ut som att man ligger i en sjukhussäng med en syrgasmask.

Hirscher tilldelas segern

Segern tilldelas nu till tvåan i loppet, österrikaren Marcel Hirscher. Thomas Tumler, Schweiz, blir tvåa och Henrik Kristoffersen, Norge, trea.

Matts Olsson blir uppflyttad en placering till femte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer