Big Air-stjärnan Sven Thorgren och curlaren Niklas Edin får fler guldchanser i nästa OS. Foto: Bildbyrån

Fyra nya OS-grenar klara

Uppdaterad
Publicerad

Fyra nya grenar är klara för vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea, 2018. Och i flera av dem finns goda svenska medaljchanser.

De fyra nya grenarna som blivit godkända av Internationella Olympiska Kommitén, IOK, är: Mix-dubbel i curling, masstart i hastighetsåkning på skridskor, nationstävlingar i alpint och Big Air i snowboard.

I flera av grenarna har Sverige bra chanser till medalj. Vid nationstävlingen i alpint vid VM i vintras tog det svenska laget brons. Under OS kommer grenen avgöras på samma sätt som under VM, parallellslalom.

OS 2018

Flera VM-medaljer i curling

Mixeddubbel har funnits på curlingens VM-program sedan 2008. Sverige tog silver i det senaste genom Per Noréen och Camilla Johansson, och paret har ytterligare två silver sedan tidigare.

Så sent som i vintras vann det svenska herrlandslaget VM. Även på damsidan har Sverige flera EM- och VM-medaljer, det senaste decenniet.

I Big Air finns bland annat Sven Thorgren som potentiella medaljörer. 

”Skitkul”

Det har ryktats om att mixeddubbel i curling skulle ta sig in på OS-programmet. I går uttryckte förbundskapten Peja Lindholm sin förhoppning om att grenen skulle bli en del av OS 2018.

– Vi har hållit oss väl framme och det skulle vara skitkul om det blev en OS-gren. Vi vill ju visa vår sport så mycket som möjligt, sa han till SVT Sport.

Parallellslalom i snowboard försvinner från programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2018

Mer i ämnet