Kristoffersen i Oslo Tingsrätt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kristoffersen förlorade sponsorbråket med förbundet

Publicerad

Den norska alpinstjärnan Henrik Kristoffersen förlorade sponsormålet mot det norska skidförbundet.
Kristoffersen får därmed fortsatt inte ha sin personliga sponsor på hjälmen.
”Jag är väldigt besviken”, säger han efter domen i Oslos tingsrätt.

Bråket mellan Henrik Kristoffersen, VM-guldmedaljör i storslalom i år, och det norska skidförbundet har pågått i flera år. Det handlar om rätten för utövaren att ha sin personliga sponsor på hjälmen och landslagsmössan.

Kristoffersen stämde förbundet sedan han förbjudits ha sin personliga sponsor, Red Bull, på hjälmen och landslagslagsmössan. Reklamplatser där skidförbundet har sin egen sponsor Telenor på alla landslagsåkares hjälmar och mössor.

Tvisten gick till domstol och efter rättegången, som hölls i mars, dömer Oslos tingsrätt att det norska skidförbundet gjort rätt.

Överväger överklagan

”Jag är naturligtvis väldigt besviken över domen, men har respekt för att rätten har kommit fram till en annan slutsats än den vi anser är den rätta”, säger Kristoffersen i ett pressmeddelande.

Han meddelar även att han nu tillsammans med sin advokat ska läsa igenom domen noggrant för att överväga en överklagan.

I skidförbundet är det naturligtvis andra, betydligt mer positiva, tongångar.

”En viktig seger”

”Det är en viktig seger, inte bara för skidförbundet utan för hela den norska idrotten”, säger Erik Røste och fortsätter:

”Domstolen slår fast att det är en bra balans mellan förbundets rättigheter och utövarens möjligheter till att ingå personliga avtal.”

Trots förlusten tycker dock inte Kristoffersen att tvisten varit förgäves.

”Målet har satt fokus på oss enskilda utövare och våra bristande rättigheter och på skidförbundets totala äganderätt över utövarens marknadsrättigheter”, säger han.

Bakgrund: Kristoffersenfallet

Visa

Den norska alpinstjärnan Aksel Lund Svindal, som nu har slutat, fick Red Bull som sponsor 2009 och året därpå fick företaget bli hjälmsponsor för Svindal om man även betalade pengar till det norska skidförbundet. På den tiden hade man svårt att få sponsorer till det alpina landslaget.

När Henrik Kristoffersen senare fick samma sponsor som Svindal ville han också få ha den personliga sponsorn på hjälmen, men nekades eftersom det alpina landslaget fått en sponsor, Telenor, som betalade för den attraktiva platsen på hjälmar, mössor och kepsar.

Kristoffersen stämde det norska skidförbundet för att rätt att ha sin personliga sponsor på hjälm- och mössplatsen. Rättegången hölls i mars och den 6 maj meddelade Oslos tingsrätt att Kristoffersen förlorade målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer