Vonn tog VM-brons i magiska avslutet

Uppdaterad
Publicerad

Lindsey Vonn fick ett nästintill perfekt avslut på karriären. Amerikanskan fixade ett VM-brons i störtloppet inför Ingemar Stenmark och en jublande publik i Åre.

– Det känns som en guldmedalj för mig, säger Vonn till SVT Sport.

Vann gjorde slovenskan Ilka Stuhec som försvarade sitt guld från 2017.

Lindsey Vonn har haft en skadefylld säsong och hade inför VM i Åre endast varit topp 10 en gång. Men i sitt sista lopp i karriären fick amerikanskan det att stämma.

Som tredje startande i damernas störtlopp stod Vonn för ett kanonåk. Hon var visserligen efter då ledande Viktoria Rebensburg vid de två första mellantiderna, men Vonn hade hög fart och åkte i mål som etta.

VM-vintern

Hon jublade och kastade slängkyssar till en publik som jublade ikapp med henne. Bara minuter efter loppet gratulerades Vonn av Ingemar Stenmark som räckte över en stor blombukett och kramade om amerikanskan.

”Glad att jag tog mig i mål helskinnad”

Det räckte till slut för ett brons för Vonn som fick ett magiskt avsked. Bronset är hennes åttonde VM-medalj i en fantastisk karriär som även innehåller ett OS-guld och 82 världscupsegrar.

– För det första var jag bara glad över att ta mig i mål helskinnad. Det har varit en väldigt känslosam dag och jag har aldrig varit så här nervös i hela mitt liv. Men jag fick slutet jag drömt om i min karriär. Det här känns som en guldmedalj för mig, säger Vonn till SVT Sport.

– Jag klarade knappt att ta mig igenom loppet men jag åkte med hela mitt hjärta i dag.

Stuhec försvarade guldet

Guldmedaljen tog Ilka Stuhec hem. Slovenskan försvarade därmed sitt störtloppsguld från VM i St. Moritz 2017.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det känns fantastiskt. Det betyder mycket att vinna i dag eftersom jag inte kunde tävla förra säsongen på grund av en skada, säger Stuhec till SVT Sport.

Schweiziskan Corinne Suter, som tog brons i super-G, knep silvret, slagen med 23 hundradelar.

Bästa svenska blev Lin Ivarsson på en 24:e plats, 1,66 bakom Stuhec. Lisa Hörnblad slutade 25:a, Ida Dannewitz 34:a och Helena Rapaport 35:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet