Marcus Ericsson tappar mark i mästerskapet efter åttondeplatsen i Indianapolis Foto: Lisa Hurley Penske Entertainment

Däcken fällde Ericsson – tappade ledning

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson slutade åtta i indycarloppet i Indianapolis. Han föll från första till tredje plats i mästerskapet efter en rejäl svacka i loppet. Ett par skrubbade röda däck förstörde dagen. Felix Rosenqvist körde i mål som femma efter att ha startat tvåa.

Spanjoren Alex Palou var överlägsen vinnare och ny ledare i serien efter fem deltävlingar.

Loppet på den gamla Formel 1-slingan inne på mäktiga Indianapolis Speedway såg bra ut till en början för de båda svenskarna. Men varken Rosenqvist och Ericsson lyckades hålla liv i de röda däcken under den senare delen av racet. Båda tappade tid och placeringar.

Rosenqvist tog visserligen två placeringar på slutet men blev sämst i det starka Arrow McLaren-teamet som fick in alla tre förarna topp fem. Pato O`Ward blev tvåa och Alexander Rossi trea. Felix körde helt slut på bränsle och parkerade bilen direkt efter målflagg.

Besvikelsens dag

Ericsson lyckades ta en topp 10-placering för femte tävlingen i rad i årets mästerskap. Men i jakten på en första titel var det en besvikelsens dag för 32-åringen. Från ledning till trea i serien, 19 poäng bakom suveränen – teamkollegan Palou i Ganassi-stallet.

Nu väntar träningar och kval inför Indy 500 som avgörs 28 maj. Efter Ericssons seger ifjol och Rosenqvists fjärdeplats finns det goda förhoppningar för en ny svensk succé.

Bäste svensk i Indianapolis blev Joel Granfors från Eskilstuna som körde hem sin första seger i USF Pro 2000-serien.  Den 17-årige talangen svarade en imponerande klättring genom hela fältet från 18:e startposition.

KLIPP: Ericssons mentala coach: ”Han kommer att bli den bästa i indycar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Ericsson har jobbat mycket med den mentala biten, vilket är en av anledningarna till framgångarna. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.