Foto: Bildbyrån

FHM förtydligar: Går att träna utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Stefan Löfven i fredags slog fast att all icke-nödvändig verksamhet bör stängas ner fram till den 24 januari valde många kommuner att stänga ner idrottsverksamheten. Nu kommer nästa tur.

”Träning på utomhusanläggningar kan fortsätta om anläggningarna kan hållas öppna på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt, och om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd följs”, skriver myndigheten i ett förtydligande på sin hemsida.

I fredags meddelade Stefan Löfven att all statlig och kommunal verksamhet som inte är nödvändig skulle ställas in fram till den 24 januari. Exempel på sådan verksamhet var öppna förskolan, badhus och idrottshallar.

Det fick flera kommuner att agera. Snabbt slogs det fast att all idrottsverksamhet förutom elitverksamheten skulle ställas in, i bland annat Stockholm.

I huvudstaden tar man inga risker. Under måndagen smälter man omgående sina utomhusisar.

Folkhälsomyndigheten förtydligar

Men några timmar senare kommunicerar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande att man vill komplettera regeringens uppmaning.

”Motion är viktigt för folkhälsan och träning är en prioriterad verksamhet även under pandemin. Mot bakgrund av den lägre risken för smittspridning utomhus och motionens betydelse för folkhälsan bedömer Folkhälsomyndigheten att träning utomhus kan hållas i gång”, skriver man och hänvisar åter igen till föreskrifterna som publicerades den 14 januari.

Idrottsrörelsen tackar i sin tur genom Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Vi är tacksamma för förtydligandet som innebär möjligheter att bedriva idrott utomhus på de smittsäkra sätt som krävs. Förtydligandet kommer även att hjälpa både kommuner och föreningar att ta kloka beslut. Det är ett besked helt i linje med den dialog som Riksidrottsförbundet haft med Folkhälsomyndigheten de senaste dagarna, säger han.

Många turer kring idrotten

Beskeden för idrotten under hösten och vintern har varit många. Till en början tilläts bara yrkesverksamma idrottare och barn som är femton år och yngre träna enligt de lokala allmänna råd som togs fram i oktober och till slut gällde i nästan hela landet. 

Men den 14:e december började nya nationella föreskrifter att gälla. Där hade Folkhälsomyndigheten slagit fast att idrottandet är viktigt för folkhälsan, inte minst för barn och unga. Därmed öppnade man för träning för alla igen. Så länge man höll sig utomhus om det var möjligt och i övrigt gjorde det på ett smittsäkert sätt.

Hur farligt är det att gå på match – ur smittosynpunkt?:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.