IOK ska utvärdera OS i Tokyo upp till fyra veckor. Foto: TT.

Efter krismötet: IOK ska utreda OS under fyra veckor

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens OS i Tokyo kan skjutas upp.

Efter att fått ta emot kritik i flera veckor hade IOK i dag ett krismöte över telefon och bestämde att man under fyra veckor ska dra upp riktlinjer för hur spelen ska hanteras.

– Vi kan behöva att ändra planen för spelen som ska inledas 24 juli. Det kan bli ett ändrat datum, säger IOK.

IOK ska alltså gesig själva upp till fyra veckor att värdera läget kring ett OS iTokyo. Anledningen är den globala coronapandemin som ställt in eller skjutit in nästan all idrott. Ett OS har aldrig skjutits upp eller ställts in i fredstid.

Många aktiva som tränar mot OS har fått sinaförberedelser störda och inte kunnat träna på flera veckor ochingen kan säga hur länge som det här tillståndet kommer att råda.

Tokyo 2020

IOK är tydliga med att spelen, i någon form, ska avgöras.

– Attställa in finns inte på agendan, säger IOK enligt AP.

”Vi i Europa är mitt i kulmen”

De senaste dagarna har många idrottare och idrottsförbund uttryckt sin oro över hälsoläget kring att spelen ska arrangeras, helt normala reaktioner, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Det är helt naturligt. Vi i Europa är mitt i det som man kan uppfatta av kulmen av det här tuffa läget. Min bild är att de kommentarerna speglar känslorna hos gemene man.

OS skaenligt ursprungsplanen avgöras mellan 24 juli och 9 augusti.

IPC backar IOK

Internationella Paralympiska Kommittén, IPC, står bakom IOK.

– Hela den paralympiska rörelsen stöttar IOK:s beslut, inklusive uppskjutande. De kommande fyra veckorna kommer att ge oss tid att se om den globala hälsosituationen förbättras. Samtidigt kan vi se över olika scenarior där spelen kan flyttas till andra datumer, säger IPC:s president Andrew Parsons i ett pressmeddelande.

– Mänskliga liv är mycket viktigare än någonting annat. Och för tillfället är det viktigt att alla, inklusive idrottarna, stannar hemma för att förhindra spridning av denna hemska sjukdom som påverkar det globala samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet