Blir det OS i Japan nästa sommar eller ej? Foto: TT.

Undersökning: Japanska folket vill inte att OS avgörs nästa sommar

Uppdaterad
Publicerad

Japan och IOK fortsätter att arbeta för ett OS i Tokyo nästa sommar.

Men de gör det mot det japanska folkets vilja.

I en ny opinionsundersökning visar det sig att motståndet mot OS ökar – och att bara 27 procent av de tillfrågade vill att spelen ska avgöras som planerat.

OS i Tokyo skulle ha avgjorts i somras, men sköts upp till sommaren 2021 på grund av coronapandemin.

Trots att pandemin fortsatt har världen i sitt grepp siktar de lokala arrangörerna och Internationella olympiska kommittén (IOK) på att spelen ska avgöras nästa sommar, och att det ska ske med publik.

Tokyo 2020

32 procent: Ställ in

Men det japanska folket verkar inte vara lika övertygade om att det är en bra idé. Det japanska public service-bolaget NHK genomförde i helgen en opinionsundersökning, som visade att endast 27 procent av de svarande (drygt 1200 personer) vill att OS ska avgöras som planerat.

31 procent svarade att de anser att OS bör skjutas upp ytterligare, medan 32 procent anser att Tokyo-OS bör ställas in helt och hållet.

Det är en relativt stor skillnad mot en undersökning som genomfördes i oktober. Då ansåg 40 procent att spelen bör arrangeras som planerat, medan endast 23 procent ansåg att det borde ställas in.

SVT Sport förklarar: Tre frågor om friidrottarnas OS-chanser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet