Amnestys Anna Johansson tycker inte att Anders Ygeman (S) är tydlig kring Sveriges hållning kring situationen i Kina. Foto: SVT/TT

Kritik mot idrottsministern: ”Tycker han har varit ganska tyst”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsminister Anders Ygeman (S) berättar i Sportspegeln special att Sverige inte är med och genomför en diplomatisk bojkott av olympiska spelen.

Anna Johansson, på Amnesty, saknar en tydlighet hos idrottsministern.

– Nu väljer ju Sverige att medverka, men säger ingenting i sak hur man ser på situationen i Kina. Det tycker jag är allvarligt, säger hon.

USA anklagar Kina för att genomföra ett kulturellt folkmord mot den uiguriska minoriteten i Xinjian och genomför därför en diplomatisk bojkott av vinter-OS tillsammans med sju andra länder.

I Sportspegeln special berättar den svenska idrottsministern Anders Ygeman varför Sverige inte gör det.

OS i Peking 2022

– Eftersom vi menar att det är rätt av våra idrottare att delta. Vi i förekommande fall ska stötta våra idrottare på plats, nu är det inte praktiskt möjligt av olika skäl. Först måste vi ha en realistisk syn: det är bara 14 procent av världens länder som är fullvärdiga demokratier. Så att helt utesluta dem som inte är demokratiska tror jag är en svår väg att gå, säger han.

”Varit tyst”

Med i studion bemöter Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare för människorättsorganisationen Amnesty, den svenska hållningen.

– Jag blir jättenyfiken på vad som är hans nästa steg. På vilket sätt vill han ställa krav och vad kommer han kräva? Jag tycker han har varit ganska tyst. Jag hör inte att han har pratat om mänskliga rättigheter i det här sammanhanget, säger hon.

Är det tydligheten du är ute efter?

– Nu väljer ju Sverige att medverka, men säger ingenting i sak hur man ser på situationen i Kina. Det tycker jag är allvarligt. Sen ska man komma ihåg att oavsett om ett land är en demokrati eller har ett annat statsskick så gäller mänskliga rättigheter i alla fall. Det spelar ingen roll om man är demokratisk eller inte.

PROGRAM: Se hela Sportspegeln special om OS i odemokratiska länder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet