Lindberg: ”OS är världens största fredsrörelse”

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Lindberg har jobbat inom OS-rörelsen i 48 år, både nationellt inom SOK och internationellt i IOK. SVT har träffat henne inför OS i Pyeonchang.

– OS-rörelsen är världens största fredsrörelse, säger Gunilla Lindberg till SVT Sport.

Hon drömde om att bli diplomat eller journalist. Gunilla Lindberg blev istället en av OS-rörelsens mest inflytelserika personer. Hon är generalsekreterare i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och ledamot i den Internationella Olympiska Kommittén.

Gunilla Lindberg är en av dem som känner till OS-trakterna i Sydkorea bäst. Hon har varit där 38 gånger.

– Under de första åren så hände det ingenting, det var dålig ledning och det hände ingenting, men de senaste åren har det gått väldigt bra, säger Gunilla Lindberg.

I ett spänt omvärldsläge mellan Sydkorea och Nordkorea agerar OS-rörelsen som en fredrörelse.

– Den olympiska rörelsen är världens största fredsrörelse, man träffas över gränserna, umgås och lär känna andra kulturer. Man samlar hela världen till det här evenemanget. Det jobbas med kvinnofrågor, ledarfrågor och samhället i stort, säger Gunilla Lindberg till SVT Sport.

Hon har heller inte givit upp förhoppningen om ett OS i Sverige i framtiden.

– Jag hoppas fortfarande på det, och vi hoppas på OS 2016. Det behöver inte kosta så mycket pengar, om vi kan hålla det på befintliga arenor som finns. Jag hoppas verkligen att vi kommer få till en OS-ansökan. Vi står på startlinjen, säger Gunilla Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.