Petra Sörling menar att det viktigaste är att ett beslut i frågan om ryskt OS-deltagande har tagits. Foto: Manfred Schillings / BILDBYRÅN

Petra Sörling om kritiken efter ryska OS-beskedet: ”Det hade kommit reaktioner oavsett vad”

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens besked om att ryska och belarusiska idrottare får tävla under neutral flagg i OS 2024 har väckt starka reaktioner.

Petra Sörling, ledamot i IOK, understryker att det är viktigt att ett beslut är taget.

– Den här frågan är så pass svår och beklaglig att det hade kommit reaktioner oavsett vad, säger hon till SVT Sport.

Flera kritiska röster har höjts efter IOK:s besked under gårdagen. Ryska och belarusiska idrottare får delta i OS 2024 under neutral flagg. SOK:s ordförande, Hans von Uthmann, beskrev bland annat beslutet som ”beklagligt”.

Svenska Petra Sörling menar att det viktigaste är att ett beslut är fattat.

OS i Paris 2024

– Det har redan kommit reaktioner men jag skulle ändå vilja säga att den här frågan är så pass svår och beklaglig att det hade kommit reaktioner oavsett vad. Att det ändå kommit ett beslut ser jag som det enda ljuset, säger hon till SVT Sport.

”Omöjligt att inte vara berörd”

Sörling befinner sig i en speciell situation då hon genom sin internationella ordföranderoll i bordtennisen är ledamot i IOK, som står bakom beslutet – och samtidigt ledamot i SOK (som är kritiska).

– När det är en sådan här allvarlig händelse i världen så är det omöjligt att inte vara berörd. Vi är någonstans ändå människor. Sedan måste man ändå respektera den process som ändå demokratin är. Sitter man då som ordförande i det förbund som har flest medlemmar av alla i hela världen så måste man också förstå att kartan ser lite olika ut beroende på var i världen man befinner sig.

”Situationen är beklaglig”

Har du förståelse för att flera är kritiska till beslutet?

– Absolut. Alla är kritiska. Det är ju det som är det mest ledsamma, att krig pågår. Situationen är beklaglig, det finns inget annat att säga. Den här frågan har många delar och jag tror egentligen det enda man måste tillägga är att innan beslutet togs har det varit en förankringsprocess där hela världen har medverkat. Då får man ibland, även om man själv är av annan åsikt, respektera när en majoritet har en motsatt åsikt.

KLIPP: Sebastian Samuelsson om OS-beslutet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sebastian Samuelssons ord efter beslutet om ryssar och belaruser i OS Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet