Pia efter kritiken: ”Hon är inspiratör inte mental coach”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags gick Pia Sundhage ut med att landslaget ska ta hjälp av Mia Törnblom, den kände författaren och föreläsaren. Beslutat att använda Törnbloms ”mumbojumbosvammel” kritiseras hårt av chefredaktören Anders Bengtsson i en krönika i Offside idag. Men Sundhage menar att Törnblom bara är en inspiratör – ingen mental tränare.

”Beslutet att hämta in Törnblom gör att jag tappar förtroende för Sundhage”, skriver Anders Bengtsson i en mycket kritisk krönika i tidningen Offside i dag.

Bengtsson menar att ”Törnbloms metoder, som så många andra livscoachers mumbojumbosvammel – har inget stöd överhuvudtaget i modern psykologisk- och idrottspsykologisk forskning. Däremot finns det ett överväldigande stöd för att det har motsatt effekt.

Damlandslaget Fotboll

Han anser att valet av Törblom är rent skadligt och att det är upprörande att inga medier har kritiserat det.

”En gissning är att man har för stor respekt för Pia Sundhage”, skriver Bentgsson.

I krönikan tar Bengtsson hjälp av Magnus Lindwall., forskare i idrottspsykologi vid Göteborgs universitet. Han kontaktade Bengtsson och säger:

”Törnbloms metoder är pseudovetenskapliga, menar han. Det är faktiskt bara en snabb tvåfotsdribbling från horoskop, Tarot-kort och placebospikmattor om man ska hårdra det”.

”Ingen mental tränare”

Pia Sundhage menar dock att media har missuppfattat Törnbloms roll.

– Det är inte en mental tränare. Vi pratar om en inspiratör. Förra året hade vi Theres Alshammar, Anja Pärson, Kajsa Berqvist och Louise Hoffsten. Olika personer som lyckats och spränger gränser. Nu tar vi ett annat grepp för att inspirera, någon för att förstärka det vi egentligen gör, säger Sundhage till SVT Sport.

– Mia Törnblom ska jobba med gruppen vid några tillfällen och prata lag, självkänsla och självförtroende.

Sundhage menar att det som Törnblom står för , är saker som landslaget redan jobbar med.

– Det ligger helt i linje med det vi gör. Hon kommer att säga liknande saker men på ett annat sätt och med en annan röst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget Fotboll

Mer i ämnet